6 guldhjältar till EM – nu ska de ta över

FOTBOLL

Sportbladet träffade succébacken i Lissabon

Foto: Pontus Orre, Stefan Jerrevång
”Det är fantastiskt roligt. En väldigt mäktig känsla”, säger succébacken.

Lissabon. Erik Hamrén tog ­inte ut några stora skrällar i EM-truppen till Frankrike.

Sex av spelarna är från generationen som förra sommaren gav oss ­drömmar inför framtiden.

Victor Nilsson Lindelöf ­belönas med en plats efter succéhalvåret med Benfica.

– Det är fantastiskt roligt. En väldigt mäktig känsla, säger han.

Förra sommaren stod U21-landslaget för en jätteskräll när de spelade hem U21-EM i Tjeckien. Då fick det svenska folket en rejäl försmak av den nya generationen.

När förbundskapten Erik Hamrén i går presenterade 23-mannatruppen till sommarens EM-slutspel i Frankrike tog han ut sex av guldhjältarna. Victor Nilsson Lindelöf fick en EM-biljett efter en fantastisk vår i portugisiska Benfica.

– Det är väldigt, väldigt roligt, såklart. Jag ska vara med och representera Sverige i ett EM, det är en mäktig känsla, säger försvararen.

”Stark tro på mig”

I december fick han debutera i portugisiska cupen och i slutet av januari fick han göra debut i ligan. Och efter inhoppet mot Moreirense har han varit startman i ligan, Champions League och gjort debut i A-landslaget.

– Jag har haft EM som ett mål. Jag har sett att dit vill jag komma och har jobbat för det. Jag fokuserar på Benfica och mitt jobb här hela tiden, sedan får man se vad som händer. EM har som sagt funnits som ett mål och nu har det gått i uppfyllelse, säger Nilsson Lindelöf.

Trodde du att du skulle bli uttagen?

– Jag hoppades på det och det har känts bra. Jag har stark tro på mig själv. Man vet aldrig, men det är roligt att det är bekräftat nu.

”Vill alltid vinna”

Han får som sagt sällskap av fem guldhjältar från U21-EM: Patrik Carlgren, Ludwig Augustinsson, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki och John Guidetti. Han hoppas självklart att den nya generationen ska hjälpa Sverige att få en bra sommar i Frankrike.

– Det är alltid svårt att säga inför ett mästerskap. Vi har ett bra lag och får vi igång vårt spel så tror jag att det kommer att gå bra. Det är knepigt att uttala sig om nu eftersom man inte vet hur det ser ut när det är dags för gruppspel.

Kan man kräva ett avancemang från gruppen?

– Man får kräva vad man vill. I fotboll vill man alltid vinna, så självklart vill vi gå vidare från gruppen. Det är klart att det ska vara ett mål.

U21-hjältarnas säsonger – se plusbetygen nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM