Kenyansk tränare misstänks för mutförsök

FOTBOLL

OS i Rio skakas av ännu en skandal.

Den kenyanske tränaren Michael Rotich ska ha erbjudit sig att förvarna fuskande friidrottare för dopningprover mot en summa på 110 000 kronor, skriver The Sunday Times.

Tränaren har skickats hem från OS.

OS i Rio har redan skakats av sina första dopningfall.

Under fredagen meddelades det att den grekiska simmerskan Theodora Giareni och den cypriotiske tynglyftaren Anthonis Martasidis ha testat positivt för dopning och skickats hem.

Nu har de olympiska spelen drabbats av nästa skandal.

Avslöjades med dold kamera

Enligt brittiska The Sunday Times, i vilken artikeln publiceras i söndagens tidning, ska den kenyanske friidrottstränaren Michael Rotich ha erbjudit sig att förvarna dopade friidrottare för kommande dopningtester under OS.

För det ska han ha tagit en summa motsvarande 110 000 kronor.

Detta ska ha upptäckts när han i januari, filmad med en dold kamera, pratat med Sunday Times påhittade brittiska friidrottare och erbjudit dessa att dopa sig med det prestationshöjande proteinet erytropoetin (EPO).

I förra veckan nekade Rotich till uppgifterna och berättade att han själv genomförde en utredning.

– Jag säljer ingenting utan jag gjorde det för att gynna framtiden, sade Rotich enligt Sunday Times.

Ska utredas i Kenya

För de 110 000 kronorna skulle de fuskande friidrottarna få en förvarningar om ett dopningsprov tolv timmar innan de skulle genomföras, vilket hade gett friidrottarna en chans att rena kroppen.

Rotich var tänkt att medverka vid OS-invigningen men har enligt tidningen kallats hem av kenyanska myndigheter som utreder honom för "allvarligt" tjänstefel.

Samtidigt har tre kenyanska läkare gripits av polis i det afrikanska landet.