Bara 18 minuter från samma tragiska öde

FOTBOLL

Chockerande uppgifter: Samma sak när Messis lagkamrater flög

Leo Messi och hans argentinska landslagskamrater kan ha varit bara 18 minuter från samma öde som drabbade det brasilianska fotbollslaget Chapecoense.

Det påstår Folha de Sao Paulo som studerat Argentinas flygning med olycksplanet.

71 människor dog när det plan som skulle flyga Chapecoense till finalen i Copa Sudamerica kraschade. Enligt bolivianska flygbolaget LaMia var anledningen till olyckan att planet helt enkelt fick slut på bränsle efter att den planerade mellanlandningen i Cobija ställts in då flygplatsen hunnit stänga.

– Piloten tog beslutet. Han trodde att bränslet skulle räcka, har Gustavo Vargas, en av de ansvariga på LaMia, citerats i boliviansk press som återges av Daily Mail.

Tvingades cirkulera

När piloten tvingades cirkulera över Medellins flygplats i Colombia tog bränslet slut. Då var planet redan 20 minuter över sin beräknade flygkapacitet, skriver Daily Mail.

Redan tidigare har det rapporterats att Argentinas fotbollslandslag flög med olycksplanet mindre än en månad innan den fruktansvärda olyckan den 29 november. Den 11 november transporterades Leo Messi och hans lagkamrater med flight LMI2933 från VM-kvalmatchen borta mot Brasilien hem till Buenos Aires.

Långt över säkerhetsmarginalen

Nu uppger brasilianska Folha de Sao Paulo, som citeras flitigt över hela världen, att Argentinas flygtid var fyra timmar och fyra minuter. Det är bara 18 minuter mindre än planets bränslekapacitet och långt över den säkerhetsmarginal på 45 minuter som argentinsk lag slår fast ska finnas.

Mekanikern Erwin Tumiri, en av få som överlevde olyckan den 29 november, har berättat om de sista minuterna i luften.

– Alla gick tillbaka till sina platser, lamporna slocknade och sen började planet skaka. Jag trodde att vibrationen bara var en del av en normal landning men sedan hörde jag bara ett ”vroom vroom”. Efter det minns jag ingenting innan jag vaknade upp på marken.