”Zlatan kunde vara svår att hantera...”

avPelle Strandman

Tränade "Ibra" i Ajax – nu möts de igen

Tolv år har passerat sedan de jobbade ihop i Ajax.

Inför söndagens återseende på Goodison Park minns Ronald Koeman tillbaka på tre lyckade år tillsammans med Zlatan Ibrahimovic.

– Han var ung och kunde vara svår att hantera som manager, men jag tyckte mycket om att jobba med honom, säger Everton-managern.

Tillsammans vann de den holländska ligan två gånger, 2002 och 2004, när Zlatan precis hade inlett sin internationella fotbollskarriär i Ajax.

På söndagen möts de igen – i den andra änden av Ibrahimovics framgångssaga i fotbolls-Europa – när Everton tar emot Manchester United på Goodison Park.

På lördagens presskonferens medger Ronald Koeman att det blir speciellt att ställas mot spelaren han en gång i tiden såg blomma ut till en världsstjärna.

– Det var en trevlig tid, för redan när han var 19 såg man att han var en fantastisk ung spelare, säger managern.

– Om han tittar tillbaka på vad han har gjort kan han vara väldigt stolt över vad han visat upp och vad han har vunnit. Det var kul att jobba med honom eftersom vi såg vid ett tidigt skede mycket av det han har visat prov på senare. Han var fortfarande ung och ibland svår att hantera som manager, men jag tyckte mycket om att jobba med honom.

"Vissa kanske blev besvikna"

I Premier League fick Zlatan en bra start som följdes upp av en tuffare period med sex raka mållösa ligamatcher. Koeman tycker att anfallaren har fått stå ut med en del oförtjänt kritik under sin första tid i England.

– Vissa var kanske lite besvikna till en början eftersom han hade det lite tuffare än vad han hade det i Frankrike, men det handlar om vilken nivå han kommit till.

– Han är fortfarande en av de bästa och gör fortfarande skillnad för sitt lag. Får han chansen gör han fortfarande mål.

Zlatan: Jag är lika bra som i PSG

På senare tid har det dock lossnat igen för Zlatan som efter två fullträffar mot Swansea och ett mål i ligamötet med West Ham är nominerad till november månads bästa spelare i Premier League.

Av 35-åringens kommentar i appen Zlatan Unplugged att döma är utmärkelsen något han dock inte lägger mycket vikt kring.

– Det är inget viktigt, utan jag känner mig bra och jag tycker det jag gjort är bra, säger han.

Själv menar han att formen är väl så god som när han spelade i Paris Saint Germain där han förra säsongen öste in 38 mål.

– Känns lika bra nu, säger Zlatan.

Mötet mellan Everton och Manchester United startar på söndagen klockan 17.00.

ARTIKELN HANDLAR OM