Bara att ställa sig upp och applådera

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sjögren: En hel dag av skämt, parodier och charader

”Det är nu eller aldrig”, sa Fifa och lovade att städa upp i sörjan Sepp Blatter samt Michel Platini lämnat efter sig.

Sedan valde de Platinis högra hand tillika Sepp Blatters egen mini-me till att göra det.

Det är så man måste ställa sig upp och applådera.

Med FBI i hasorna och hot om en total systemkollaps genomförde Fifa på fredagen sin extrainsatta kongress. Det handlade enligt organisationen själv om en fråga om liv eller död för världsfotbollen. Efter att ha följt händelserna under dagen saknar jag egentligen bara buskis-drottningen Eva Rydberg. För nu har det gått så långt att vi bara kan skratta åt eländet.

Bad alla rösta på någon annan

Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah från Kuwait som pekats ut som en av idrottsvärldens mäktigaste män försvann spårlöst under dagen. Tyska fotbollsförbundets generalsekreterare Helmut Sandrocka avgick precis en vecka innan en rapport förväntas komma om hur Tyskland vann kampen om VM 2006. Och en av presidentkandidaterna Tokyo Sexwale kallade utskällda samt avstängda duon Blatter och Platini för ”våra vänner”, annonserade att han 62 år gammal precis blivit pappa igen, lovade en stor fest på sitt hotell efter kongressen och bad sedan de närvarande delegaterna att rösta på någon annan. Detta i sitt tal inför den samlade kongressen och tv-tittare över hela världen.

Nöjda med skämt där? Nej, vi kör väl på.

Tillfällige presidenten Issa Hayatou öppnade till exempel kongressen med att slå fast att det är dags ”för ett nytt kapitel i Fifa”. Då har samme Hayatou suttit i den skandalomsusade exekutivkommitté sedan 1992. Utan planer på att avgå.

Visste inte var VM:s ska spelas

När det elektroniska röstsystemet sedan skulle testas skickades en oskyldig fråga ut som ingen närvarande väl möjligen kunde misslyckas med att svara rätt på. Frågan var ”kommer fotbolls-VM 2018 att spelas i Ryssland?”. Elva delegater, fem procent, röstade nej.

Det där med att rösta verkade delegaterna också ha sällsynt svårt för.

22 personer röstade till exempel emot de föreslagna reformerna för att göra Fifa till en mer transparent organisation. Om inte de andra 179 personerna röstat för hade det enligt USA:s justitiedepartement inneburit att Fifa förlorat sin ”offer-status” i den fortfarande upprullande mutskandalen och enligt experter därmed slutat i en fullständig systemkollaps för fotbollsorganisationen.

Och trots att den överväldigande majoriteten nu ändå sa sig vara för transparens och granskning vägrade Fifa sedan återigen att låta världen få veta vilken delegat som röstade på vilken presidentkandidat. Kandidaterna motsatte sig också offentliga debatter och alla hade inte ens bemödat sig att ta fram ett valmanifest.

Fredagens alla största skämt

Minst sagt komiskt var också att Fifa till sist ändå godkände kraven på att kameror och mobiltelefoner skulle förbjudas i röstningsbåset. Detta efter ha stoppat helt transparenta bås, trots att en Youtube-film från valet häromåret tydligt visat en fotoblixt i samband med att en kandidat avlade sin röst. Foton som misstänks ha använts för att senare växla ut utlovade mutor i utbyte mot rösten.

Apropå röster så värmde ju förhandsfavoriten Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifas släkting kungen av Bahrain som av en händelse upp inför valet med att träffa Rysslands president Vladimir Putin. Putin fick ett svärd av äkta Damaskusstål av kung Hamad bin Isa Al- Khalifa och lämnade i utbyte, förutom den prisbelönta tävlingshästen Khadzhibek, löften om att länderna skulle ”hålla kontakt över Fifa-valet”. Vad nu det kan ha inneburit...

Men trots alla dessa parodier och charader så är det ingenting i jämförelse med fredagens allra största skämt.

Det är att mannen som ska rensa upp Fifa, skapa större transparens, göra förbundet till en aktiv kämpe för mänskliga rättigheter, arbeta för total jämställdhet och för evigt upprätta dess anseende är Gianni Infantino.

Infantino som alltså är en ren produkt av den fotbollsoganisation han nu svurit att städa upp i. Infantino som jobbade som Michel Platinis högra hand och närmaste man när fransmannen tog den enorma muta från Fifa-presidenten Sepp Blatter han nu är avstängd från fotbollen för. Infantino som, precis som Blatter, kommer från Schweiz och mer eller mindre kopierade den så utskällde föregångarens valstrategi.

Det mina vänner är ett stort skämt. Att han, trots allt det, kändes som en betydligt bättre kandidat än tvåan Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa gör hela Fifa-valet till ett så stort skämt att jag inte ens förmår att skratta åt det.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.