”Om de får öl så lever de på det i en vecka”

FOTBOLL

VERSAILLES. Han har gett klartecken för spel mot Sverige.

Nu vill Irlands främste målskytt genom tiderna, Robbie Keane, 35, uppleva en stor framgång med Irland – och tvätta bort en stämpel.

– Vi har felaktigt fått ett rykte om oss att vi är landslaget som är ute och festar om kvällarna, säger anfallaren.

Inte ens Zlatan Ibrahimovic når upp i Robbie Keanes målskörd. Irländaren har gjort 67 mål i landslaget att jämföra med svenskens 62.

Även om Keane inte är ordinarie i startelvan längre var det ett viktigt besked för de irländska supportrarna när lagkaptenen efter torsdagens träning i Versailles gav klartecken för spel mot Sverige på måndag.

Keane har kommit tillbaka snabbare än väntat efter en vadskada och Irland får tillgång till en giftig supersub.

– Det känns väldigt, väldigt positivt. Träningen i dag är en klar indikation på att jag är klar för match på måndag, säger han.

Ända sedan förbundskaptenen Martin O'Neill plockade av legendaren redan i paus hemma mot Georgien i EM-kvalet tidigt i höstas har Keane fått nöja sig med att oftast vara inhoppare.

”Förstår när man blir äldre”

– Om jag hamnar på bänken under EM så kommer jag hantera det på samma sätt som jag gjort i de senaste landskamperna. Laget är större än jaget, säger ikonen Keane.

I irländska flygbolaget Aer Lingus ombordmagasin Cara förklarar han ytterligare:

– Jag är i ett läge av min karriär när jag är okej med den situationen (att sitta på bänken). För fem år sedan hade jag inte svarat samma sak. När man blir äldre förstår man saker bättre, säger Keane men lägger till:

– Men det innebär inte att jag åker med till EM som cheerleader.

En av de tidigare lagkamraterna i landslaget, Damien Duff, talar sig varm om Keanes betydelse för Irland – även om han inte spelar och med ett ytterligare motiv:

– Robbie får förhandla med O'Neill och Roy Keane om hur mycket fritid spelarna ska få. Robbie får säga till dem att spelarna behöver några lediga kvällar.

Rykte som festprissar

– De irländska spelarna gillar att ta något att dricka och om de får ta några öl så lever de på det i en vecka, säger Duff.

Ett förslag som Robbie Keane först skrattar åt, men som egentligen är en bild av irländska spelare och landslaget som han inte är nöjd med.

– Jag tycker att vi som land och landslag, av någon anledning, fått ett rykte om oss som festprissar. Det är inte schysst mot spelarna vi har i dag eftersom fotbollen har förändrat sig helt.

– Så när folk säger "irländska landslaget gillar att dricka öl" så är det en kvarleva från Jack Charltons dagar.

– Jag hör även Tony Cascarino prata om det hela tiden. Det skapar fel bilder hos människor, säger Robbie Keane.

– I alla lag som jag spelat i har tränaren gett laget någon kväll ledig. Men Irland har fått stämpeln som landslaget som dricker.

– Alla spelare ska kunna slappna av, och om de tar en öl långt innan nästa match så är det ingen fara. Det handlar om att göra det vid rätt tillfällen, säger Robbie Keane.

ARTIKELN HANDLAR OM