De är bäst efter två omgångar i EM

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan Ibrahimovic toppar en lista

Zlatan har sprungit mest offside i EM av alla spelare.
Foto: TT
Zlatan har sprungit mest offside i EM av alla spelare.

Tyskland har mest boll – Spanien behandlar den bäst.

EM:s två snabbaste spelare kommer från Island och Ungern.

Statistisk visar att Zlatan Ibrahimovic har varit på fel sida för många gånger.

Två omgångar i gruppspelet är avklarat. Uefa har sammanställt statistisk efter matcherna och den visar bland annat att det blir 1,96 mål per match i mästerskapet. Totalt har det blivit 47 fullträffar i EM, och det är mest målglatt i slutet av första halvlek, i början av andra och mellan minuterna 76-90.

Hittat rätt med 92 procent

Spanien har högst träffprocent när det gäller passningar. Laget har fått in 1260 passningar av 1368, en träffprocent på 92. Spanjorerna har dock inte haft mer boll under EM, det har Tyskland. Tyskarna har haft 63 procent av bollinnehavet under EM i Frankrike.

Uefa har även tagit fram statistisk på den spelaren som har nått högst hastighet under en löpning. De flesta förväntar sig nog att det ska vara Cristiano Ronaldo eller Gareth Bale. Men icke!

Nått 32 km/h

Enligt Uefa har Islands Kolbeinn Sigthorsson och Ungerns Richard Guzmics nått 32 kilometer i timmen, högst i hela EM. Bakom finns Spaniens Cesar Azpilicueta, Belgiens Divock Origi och Italiens Alessandro Florenzi.

Sverige har inte haft något roligt mästerskap. Blågult är första lag i EM sedan 1980 att inte ha ett enda skott på mål.

Zlatan toppar dock två listor i EM. 34-åringen har varit offside fler gånger än någon annan spelare under mästerskapet, det har blivit åtta offsides för anfallaren. Han har även fått flest frisparkar emot sig, med sex avblåsningar delar han förstaplatsen.

Han är mest bollkär

Statistikbyrån Opta Sports har presenterat intressant statistik från EM. Toni Kroos, Tyskland, har rört bollen flest gånger under mästerskapet, totalt 256 gånger. Det är två fler än Schweiz Granit Xhaka. Andres Iniesta, Spanien, är tre med 224 bolltoucher.

Frankrikes Dimitri Payet har skapat fjorton målchanser i EM, det är flest av alla. Tre fler än Belgiens Kevin De Bruyne som är tvåa. Kroatiens Ivan Rakitic är på tredje plats med nio målchanser.

Portugal har tagit flest avslut under EM, totalt 50 stycken. Cristiano Ronaldo har stått för 14 av dem.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM