”Andreas har fått oförtjänt mycket skit”

avPetra Thorén

FOTBOLL

EM blir slutet i landslaget: ”Grym”

Foto: JOEL MARKLUND
En av de svettigare räddningarna som Isaksson gjort i landslaget: mot Montenegro i EM-kvalet förra sommaren.

De har gjort allt för att peta honom, men står när hans karriär närmar sig slutet fulla av beundran.

Andreas Isaksson hyllas av de före detta landslagskonkurrenterna som ser honom som given i sommarens EM.

– Andreas har fått oförtjänt mycket skit. Hans landslagskarriär är grym, säger Rami Shaaban.

Andreas Isaksson har varit given etta i landslagsmålet i många år, men ändå varit ifrågasatt. Nu står han inför sitt sista mästerskap med blågult. ”Han har fått oförtjänt mycket skit. Men han har haft en grym landslags­karriär”, säger gamle konkurrenten Rami Shaaban. Foto: Bildbyrån

Experterna: Vår svenska EM-trupp

I går bekräftade Andreas Isaksson att han slutar efter EM. Beslutet var väntat och meddelades odramatiskt av honom själv som svar på en rak fråga.

– EM blir det sista jag gör i landslaget. Det ska bara bli kul med den här våren, jag ser fram emot det här, säger Andreas Isaksson.

Sedan debuten 2002 mot Schweiz har Andreas Isaksson spelat 127 (128 i dag mot Tjeckien) landskamper. Trots att han haft en vinter med lite speltid i klubblaget Kasimpasa är han given som etta.

”Har stor räckvidd”

Hans före detta konkurrenter vet varför.

– Jag kan inte minnas någon match där han kostat poäng. Men däremot har han räddat en jäkla massa poäng åt Sverige, säger ex-målvakten Rami Shaaban som utmanat Isaksson både i landslaget och i Djurgården.

– Han är reflexsnabb och har stor räckvidd. Han gör otroliga räddningar som man inte tror är möjliga. Men framförallt har han skallen. Det kan vara en kvalmatch, det regnar och blåser man han är så fokuserad. Jag var kanske lite vassare på fötterna kanske... Men just det har inte kostat Sverige poäng och han har utvecklat det med åren, fortsätter Shaaban.

– Jag skulle påstå att han levererat på hög nivå hela tiden i landslaget. Ska man vara ärlig har han haft tuffa perioder i klubblaget, inte ens spelat men ändå kommit till landslaget och presterat bra, säger Feyenoords Pär Hansson.

Malmö FF:s Johan Wiland:

– Han har sällan gjort dåliga matcher. Han känner sig väldigt trygg och har varit med så länge. Han har själv sagt när det gått lite trögt i klubblaget att det varit skönt att komma till landslaget. Det har varit som en fristad för honom. Där känner han sig trygg och hemma och det är en stor del av den respekten han fått från landslagsledningen, anser Malmö FF Johan Wiland.

Var nära – hösten 2007

Det finns förstås också en inbyggd tradition av att sällan byta målvakt – det krävs mycket för att en förbundskapten ska överge sitt förstaval.

Rami Shaaban minns när det var nära hösten 2007.

– Det var när jag fick spela i början av hösten inför EM-kvalet. Sen fick ”Isak” hoppa in mot Danmark ändå, jag trodde inför laguttagningen att jag skulle få stå. Jag hade gjort en bra höst, ”Isak” inte spelat någonting, berättar Rami Shaaban.

Han gör det utan någon kritik utan med respekt i rösten.

– Andreas har fått mycket skit. Varför vet jag inte. Lite som med Anders Svensson. Men Andreas har en landslagskarriär som är grym, säger Rami Shaaban.

”Han har rutinen”

Trion ovan tror och utgår från att Andreas Isaksson också får förtroendet i sommarens EM.

– Är han frisk ska han spela. Han har rutinen, säger Pär Hansson.

– Det skulle vara väldigt överraskande om han inte gör det. Nu speciellt när det är hans sista mästerskap så vill han göra en så bra turnering som möjligt, säger Johan Wiland.

Experterna: Vår svenska EM-trupp

ARTIKELN HANDLAR OM