Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Svaren om Zlatan: ”Helt ointressant”

avRobert Rosén

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
Zlatan Ibrahimovic avslutade sin karriär i landslaget under EM

Zlatan Ibrahimovic är borta från det svenska landslaget.

Någonting som Janne Andersson inte lägger någon energi på.

– Det är helt ointressant att fundera på hur det var innan, sa förbundskaptenen på dagens presskonferens.

När Janne Andersson i förra veckan presenterade sin första landslagstrupp var det flera rutinerade namn som saknades, då de valt att avsluta landslagskarriären efter EM.

På den första presskonferensen inför VM–kvalmatchen mot Nederländerna den 6 september fick Andersson svara på hur han hanterar situationen, nu när Zlatan Ibrahimovic inte längre är en del av landslaget.

”En ombyggnadsfas”

– Ett uttryck ni kommer bli trötta på är "då var då och nu är nu". Det är helt ointressant att fundera på hur det var innan. Det är som det är. Sedan om vi pratar forwardsbesättningen var tre av de här med i EM och sedan har vi tagit in Totte Nyman utöver det. Vi är i en ombyggnadsfas och jag hoppas och tror att ett flertal av spelarna, bland annat våra forwards, kan fortsätta ta för sig i klubbmiljön. Men vi har absolut intressanta och bra forwards.

Även om flera spelare, däribland den forne landslagskaptenen, är otillgängliga är Janne Andersson tydlig med att han är nöjd med sitt första manskap.

”De är inne i en generationsväxling”

– När man är i uttagningsprocess oavsett om lag eller trupp så är man nöjd när man väl gjort det. Utifrån de förutsättningar som fanns har vi gjort ett gediget jobb. Jag är jättenöjd med den här truppen utifrån de förutsättningar som finns i dag.

Med spelare som Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och Kim Källström har det svenska landslaget tappat mängder av rutin. Det är dock ingenting de är ensamma om – utan även Nederländerna är inne i en föryngringsfas.

– De är precis som vi lite i generationsväxlingen. De har många individuellt skickliga spelare,  bra teknik, bra posession. Det handlar om att kunna försvara bra.

Mötet mot Nederländerna spelas den 6 september klockan 20.45 och sänds på kanal 5.