Backes ilska inatt: Stenklart! Skandal!

FOTBOLL

Sent i natt är Hasse Backe ursinnig.

Finland har blivit blåsta på poäng av en domare som förbundskaptenen inte tycker ska få döma på den här nivån.

– Det är VM-kval vi pratar om, inte någon jävla Abu Dhabi-turnering, säger Backe.

Foto: TT
Hasse Backe (arkivbild).

Finland skriker efter framgångar i fotboll. De såg ut att gå mot en i VM-kvalet när de höll sin 2–1-ledning mot EM:s succégäng Island långt in i andra halvlek.

Men i minut 89 kvitterade islänningarna till 2–2. Och efter en frispark i minut 95 stötte Ragnar Sigurdsson in 3–2, trots att den finske målvakten Lukas Hradecky hade handen på bollen.

Sportbladet pratar med Finlands förbundskaptenen Hasse Backe en timme efter matchen. Han är fortfarande rasande och ser ingen anledning att skräda med orden.

– Det är nog fan en av de tre värsta förlusterna i karriären, säger Backe.

"Halva Europa reagerar"

Vad hände på slutet?

– Det är stenklart. Man ser inte från där jag står, men jag har kollat nu och fått reaktioner från halva Europa som menar att det är en totalskandal. Vi är rånade på en poäng. En poäng hade varit en jätteframgång för oss, nu blir det en stjärnsmäll för spelarna mentalt.

Med en poäng på två matcher är Finland näst sist i VM-kvalgrupp I.

– Det är inte mycket man kan göra åt saken. Jag har aldrig fattat logiken: hur man kan blåsa för mål när den inte är över linjen? Därför skriker man efter teknologi. Det här kostar för mycket. Det är VM-kval vi pratar om, inte någon jävla Abu Dhabi-turnering, ryter Backe.

Din målvakt Lukas Hradecky sa efteråt att det är ett justitiemord och att "domaren sket ner sig".

– Jag förstår honom. Utifrån digniteten på matchen har jag full förståelse för det han sa.

"Borde får börja om"

Pratade du med den norske domaren?

– Nej, det går aldrig att göra. Jag försökte få kontakt med fjärdedomaren men assisterande gav inte signal heller. Det är ett totalt ologiskt agerande.

Klandrar du på något vis islänningarna som firade ett mål som inte skulle ha godkänts?

– Nej, så skulle vilka som helst agera om möjligheten fanns. Men jag pratade med några efteråt och de menade också att han hade kontroll på bollen. Det är inte så att domaren har dålig sikt, ingen trafik alls, han ser det fan i mig. Helt jävla ologiskt.

Hradecky ville att målet skulle anmälas till Uefa eller Fifa. Ni kommer inte få tillbaka några poäng, men kan ni på något vis gå vidare med domslutet?

– Nej, jag tror bara att det är en överreaktion från honom. Det går självklart inte att göra någonting. Men det är klart, spelare får gula och röda kort, klart att domare i ett sånt här läge ska ha rött kort och få börja om lite innan han får döma fler VM-kvalmatcher.