"Dags visa musklerna..."

FOTBOLL

MFF-spelaren om det vilda firandet efter målet - har lagt tid på gymmet

HISINGEN. Tobias Sana punkterade matchen mot BK Häcken och jublade vilt.

Mittfältaren slängde av sig båda sina tröjor, rusade mot fansen och visade sin bringa.

– Jag har lagt ner mycket tid i gymmet, så det var dags att visa lite muskler..., säger MFF-spelaren med ett leende.

När BK Häcken började falla tillbaka på hälarna efter utvisningen av Rasmus Schüller (två gula). När anfallaren Alexander Jeremejeff gjort 3-2 och MFF hade greppet om segern släpptes Tobias Sana in på planen.

En spelare som älskar att utmana en mot en kom in i ett läge där ytorna fanns och motståndarbenen var trötta.

Det var Sana-time.

Först överstegsfintade han sig till ett inspelsläge på vänsterkanten, sen gick han loss med ett skott (långt utanför) från högerkanten innan han fick skottläge centralt.

Jo Inge Berget spelade in bollen som Andreas Vindhem påpassligt släppte förbi sig och Tobias Sana kunde punktera matchen med sitt 4-2-mål som ger MFF guldövertag.

Det var med stor glädje och lättnad han firade målet med MFF-klacken som fanns bakom målet. Ett agerande som stod i stark kontrast till Alexander Jeremejeffs kroppsspråk, han valde att bara stå still efter att han hade gjort 3-2 mot sin gamla klubb.

Men för Tobias Sana fanns inte den relationen.

Där fanns bara sann och ren glädje.

Det var första allsvenska målet sedan april 2012 - då han gjorde mål när hans dåvarande klubb IFK Göteborg mötte just BK Häcken.

– Det var otroligt mål att få göra mål igen. Det känns som 3 000 dagar sedan jag gjorde mål.  Men det viktigaste var i det läget. Häcken har varit ett spöke för Malmö, säger han.

Understället för tajt

På väg mot fansen slet Tobias Sana av sig både matchtröja och underställ (gult kort där).

Efteråt skojade han om målgesterna.

– Jag har gått upp sex-sju kilo, som jag byggt på mig. Jag tänkte att det var dags att visa lite muskler.., säger han.

Favoritövningar i gymmet?

– Det är chins, bänkpress och dips. Jag har kommit upp till 90 kilo i bänkpress. Jag vägde 65 kilo och är uppe i 71 nu, säger han.

Gör fysiken dig till en bättre fotbollsspelare?

– Men blir mer fysisk i dueller, jag är inte så valpig längre. Det är det som jag känner.

Men undertröjan fick du inte på dig igen?

– Nej, det tog för lång tid. Den är för tajt också...

Mittfältaren värvades från Ajax säsongen 2015 men fick lite speltid under Åge Hareide. Den här säsongen har han bara startat fyra matcher, men spelat i sju matcher totalt.

Hur viktigt är det att leverera när du väl fick chansen?

– Jag vet vad jag besitter, jag är inte orolig för det. Jag har varit med i den här branschen länge och folk får säga vad de vill. Jag vet vad jag besitter för kapacitet. Vill man få ut det bästa av mig ska jag spela. Men så är det med alla spelare. Hoppar man in 20 minuter så växer man inte som spelare. men jag gjorde det i Blåvitt och till slut blev jag startspelare där.

– Jag kom från en jobbig period i Holland, så för min del handlar det bara om att vara ödmjuk. Det är få förunnat som får göra det man brinner för.

"Sveriges starkaste trupp"

Han tycker att Malmö FF nu sitter i förarsätet och att IFK Norrköping har pressen på sig i guldjakten.

Att MFF klarar av situationen trots flera skador – fyra ordinarie spelare saknades i matchen mot BK Häcken - tycker han är en styrka.

– De som hoppat in de senaste matcherna har gjort mål och varit med och bidragit. Vi har kanske Sveriges starkaste trupp. Vi visar att vi kan slå ett starkt Häcken som är i målform, säger Tobias Sana.

Vägen till segern gick via en böljande första halvlek med kontringsfotboll och fyra mål (2-2).

I andra halvlek var det just utvisningen av Rasmus Schüller som påverkade balansen till MFF:s fördel i en match som annars var jämn: tio-tio i avslut totalt, 51-49 procent i bollinnehav.

ARTIKELN HANDLAR OM