Kan förvandlas – till femte rikaste

FOTBOLL

Var nära konkurs – kan bli ett av Sveriges rikaste lag

Foto: TT

Västerås SK håller andan.

Chelsea uppges vilja köpa loss Victor Nilsson Lindelöf från Benfica – en affär som kan förvandla den svenska division 1-klubben till en av landets rikaste klubbar.

– Vi följer det här med spänning, säger VSK:s klubbchef Michael Campese.

Victor Nilsson Lindelöfs raketutveckling har gett eko i Fotbollseuropa.

Efter att Västerås-sonen slagit sig in i Benficas startelva, gjort storartade insatser i Champions League och dessutom spelat från start för Sverige i EM påstås nu storklubbar som Manchester United, Juventus, PSG och Chelsea jaga 22-åringens underskrift.

Nu börjar det också brinna i knutarna.

Ansedda A Bola – en av Portugals största sporttidningar – basunerade på torsdagen ut att Chelsea bestämt sig för att möta Benficas utköpsklausul på drygt 300 miljoner kronor.

Benficas president Luís Filipe Vieira ska enligt uppgift ha varit frånvarande från onsdagens träningsmatch borta mot Sheffield Wednesday och i stället besökt engelska fotbollförbundet FA:s huvudkontor för att ”förhandla om en spelare”.

Flera portugisiska medier rapporterar nu att Benfica står inför ett vägval; förlänga med den svenske succébacken, eller sälja honom för motsvarande 300 miljoner kronor.

”Förtjänar chansen”

Det sistnämnda alternativet vore ett lyckokast – för Västerås SK.

Division 1-klubben har nämligen en klausul som, enligt uppgift, ger dem rätt till nära 20 procent av en eventuell övergångssumma och skulle affären bli av kan VSK – över en natt – förvandlas till en av hela Sveriges rikaste klubbar.

– Det finns två parametrar i det här; det ena är att vi gläds något oerhört åt Victors framgång. Han är en ödmjuk och fin kille och förtjänar chansen i en riktigt stor klubb, även om jag vet att han trivs väldigt bra i Benfica.

– Det andra är att det finns ett avtal som k-a-n generera pengar för oss. Jag säger k-a-n, för många verkar tro att det är helt klart, men riktigt så enkelt är det inte, säger VSK:s tillförordnade klubbchef Michael Campese till Sportbladet.

Finns det oklarheter i er klausul med Benfica om en vidareförsäljning?

– Nej, det finns papper som är påskrivna, men det var länge sedan och skulle en försäljning bli av så måste vi sätta oss ner och diskutera på nytt.

Kan du bekräfta att er klausul ligger på 20 procent?

– Nej, det tänker jag inte kommentera.

”Skulle betyda mycket”

VSK varit i ekonomisk knipa i flera års tid och var nära konkurs så sent som för två år sedan.

Hur vore det för er att få ett plötsligt pengaregn på runt 55 miljoner kronor?

– Självklart skulle det betyda oerhört mycket. Alla ekonomiska tillskott till en klubb som egentligen skulle läggas ner för två år sedan är så klart viktiga. Det spelar ingen roll om det rör sig om en krona, eller miljonbelopp. Men det här är förstås inget vi budgeterar med.

Ni står inte och faller med en eventuell ”VNL-affär”?

– Absolut inte. Vi jobbar för fullt med vår drift, vi krigar med näbbar och klor med en liten omsättning och vill ta steg både sportsligt och organisatoriskt. Just nu ser det bra ut, och vi kan inte sitta här och räkna med att få in pengar från en försäljning av Victor. Vi måste tänka långsiktigt och strategiskt. Men självklart följer vi den här utvecklingen med stor spänning.

Ni kan, rent teoretiskt, snart vara en av Sveriges rikaste klubbar?

– Det är väldigt hypotetiskt men visst, det kan svänga snabbt i sportens värld. Men vi har en långsiktig vision om att spela i allsvenskan 2021 och det är den planen vi jobbar utifrån, säger Michael Campese.

Victor Nilsson Lindelöf själv uttalade sig så sent som för en vecka sedan. Då sa han så här till lokaltidningen VLT angående flyttryktena:

– Just nu tillhör jag Benfica och trivs verkligen där och utvecklas hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM