Ulf Karlsson: ”Jag tror att Zlatan var dopad”

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Ulf Karlsson ledde under sin tid som förbundskapten för friidrottslandslaget Sverige till mängder av EM-, VM- och OS-guld.

Nu anklagar han Zlatan Ibrahimovic för dopning.

– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig, säger Karlsson enligt NWT.

Han hoppas att Zlatan inte tar illa upp.

– Det är synd om han uppfattar det här som en personlig anklagelse, säger Karlsson till Sportbladet.

Ulf Karlsson, fd förbundskapten för friidrotten.
Foto: Micke Soleris
Ulf Karlsson, fd förbundskapten för friidrotten.

Så blev Zlatan 'fysiskt freak'

Det var under en paneldebatt på Värmlands idrottshistoriska sällskapscafé som Karlsson – talare tillsammans med Stefan Holm och Bengt-Åke Gustafsson – levererade de allvarliga anklagelserna mot den svenske superstjärnan.

NWT: Menar du vad du säger?

– Ja, jag är övertygad om det!

Karlsson har tidigare erkänt att han själv använde sig av prestationshöjande preparat under sin egna karriär, innan de förbjöds.

Nu riktar han fingret mot lagidrotterna, där han menar att dopning är vanligare än vad många tror:

– De är mer befriade från tester än individuella idrottare. Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden. De hade en doktor som tidigare hade blivit avstängd 22 månader, säger Karlsson.

Zlatan Ibrahimovic har aldrig testats positivt för dopning.

”Sånt jag läst mig till”

När Sportbladet når Ulf Karlsson under måndagsmorgonen förklarar han sitt uttalande.

Är det här något du funderat länge över?

– Nej. Vi hade en paneldebatt om alla avigsidor inom idrotten och dopningen och vi belyste det som hände i Juventus under början av 2000-talet.

Det är ju ganska allvarliga anklagelser.

– Det är ingen anklagelse överhuvudet, och det är inte riktat mot Zlatan. Det jag säger är att ingen kan gå upp 10 kilo under den tiden. Nu pratade vi om situationen i Juventus och då nämndes Zlatan eftersom han är en så pass stor ikon. Sen om det gäller Zlatan eller någon annan, det spelar ingen roll. Det finns inte på kartan rent fysiologiskt att man kan gå upp så mycket under så kort tid.

Men är det rätt att nämna hans namn när han inte testat positivt i några kontroller?

– Zlatan togs som ett exempel på grund av att det stått i media om vad som hände i Juventus. Det är ju sånt jag läst mig till, sånt som är allmänt känt. Sen har man möjlighet att spekulera. Juventus hade en läkare som dömdes till 22 månaders fängelse.

Men han friades efter överklagan...

– Ja ja, jag är inte så jätteinsatt, jag vet bara att spelare fälldes för dopning under den perioden.

”Orutinerat av mig”

Hur tror du att Zlatan kommer att känna när han tar del av det här?

– Det är inte min uppgift att tänka på det, jag pratade om en generell situation i Juventus. Jag har inget att vara orolig över. Det är synd om han uppfattar det här som en personlig anklagelse. Det var mer en diskussion kring dopning inom lagidrotten.

Med all uppståndelse som redan följt, ångrar du att du tog hans namn i mun?

– Det kunde jag ha räknat ut, det var lite orutinerat av mig. Jag ångrar såklart det här med uppståndelsen, men jag ändrar inte min åsikt om viktökningen.

Karlsson ledde det svenska friidrottslandslaget mellan 2001 och 2004. För sina fina resultat vid rodret belönades han med priset för Årets ledare två gånger vid den svenska idrottsgalan.

Publicerad: