U20-VM i fotboll (damer)

Wegerup: Skärpan var för dålig - rakt igenom

Av: 

Jennifer Wegerup

FOTBOLL

Segersötma men med en lite bitter bismak

Många mål, men inte tillräckligt många.

Sverige vann stort mot Papua Nya Guinea men brände för många chanser.

Nu måste svenskorna slå Brasilien för kunna gå vidare i VM.

Segersötma men med en lite bitter bismak. Känslan efter Sveriges vinst mot Papua Nya Guinea med 6-0.

Svenskorna vann som väntat stort, allt annat hade varit underkänt.

Värdnationen Papua Nya Guinea, som fick fotbolls-VM tack vare den gamla korrupta Blatter-regimen, är ingen stor damfotbollsnation, om man säger så.

Sverige förde matchen från avspark till slutsignal och skapade läge efter läge. Stina Blackstenius gjorde fyra mål och Johanna Rytting Kaneryd och Anna Anvegård fyllde fint på till 6-0 mot slutet, när Papua Nya Guinea gick på knäna av trötthet.

Det kan kännas märkligt att kritisera ett lag som vunnit så stort och spelat ut motståndarna. Icke desto mindre kan varken svenskorna eller förbundskaptenerna Calle Barrling och Anneli Andersen vara helt nöjda med den här insatsen.

Visst kan det vara svårt att föra spelet en hel match och möta ett motstånd som knappt skapar något överhuvudtaget. Domaren Aye Thein från Burma lämnade också mycket övrigt att önska. Även i Burma har man inte direkt någon inhemsk fotboll på toppnivå och det märktes i domarens bristande rutin, oförmåga att läsa spelet och att ha blicken på rätt saker. Visst, domarna måste få träna, men när VM-matcher blir träningsmatcher är det alltid problematiskt och kan bli matchavgörande.

Nå, så var inte fallet här. Sverige kan inte skylla alla sina missade chanser på någon annan.  Stina Blackstenius kunde kommit upp i tvåsiffrigt om hon satt bara hälften av alla sina frilägen. Återigen, att komma med negativ kritik mot någon som gjort fyra mål kan kännas märkligt. Men efter OS i Rio de Janeiro har kraven och förväntningarna ökat på vår nästa stora anfallsstjärna. Blackstenius är bara 20 år men har enorm potential. Mot Papua Nya Guniea brände hon för många lägen för att det ska vara godkänt. Hon kan vara trött efter en mycket lång säsong men av en forward på hennes nivå kan vi kräva mer.

Detsamma gäller hela laget och inte bara avsluten. Sverige hade vunnit med 12, 13 mål, minst, om passningsspelet fungerat bättre. Precis som mot Nordkorea är det för mycket felpass, slarv och stress. Denna gång med skillnaden att svenskorna inte var pressade alls utan hade oceaner av tid.

Skärpan var för dålig, rakt igenom, från pass och uppspel till de sista avgörande lägena. Att det ändå blev mål ibland var också tacka vare att man mötte ett så svagt motstånd. Blackstenius fjärde mål hade inte blivit av mot en målvakt på normal nivå, som skulle rusat ut ur mål när Blackstenius fick bollen för långt framför sig.

Brasilien vann sin match mot Papua Nya Guniea med 9-0 och Sverige kunde och borde ha vunnit med minst lika mycket och egentligen mer om man klarat att spela med en genomgående högre nivå i pass och uppspel.

Nordkorea slog Brasilien med 4-2 och nu är svenskorna tvungna att vinna mot brassorna i det avgörande sista mötet, för att inte åka ut ur VM. Med tanke på dagens extremt svaga motstånd är det en situation vi aldrig behövt hamna i. Därför kan betyget inte bli godkänt, trots segern.

Samtidigt bör vi ha en god chans mot Brasilien, om vi spelar smart, kompakt, fysiskt och betydligt mer vårdat i uppspelen än i dag. Potentialen finns i det svenska laget.

Men det blir en match där lägstanivån måste höjas och det inte längre finns utrymme för enkla misstag om inte VM ska vara över för Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Besvikelse trots seger med 6-0 i VM-matchen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U20-VM i fotboll (damer)

U20-landslaget i fotboll

Damlandslaget i fotboll