Ny terrorattack – under CL-finalen

FOTBOLL

Tolv Real Madrid-fans döda – IS misstänks ligga bakom

Foto: AFP
Bild från attacken 14 maj när 16 personer i Real Madrids lokala supporterklubb i irakiska Balad dödades.

13 maj dödades 16 personer i en attack av IS.

Under lördagens CL-final slog terrorgruppen till igen.

Enligt spanska medier sköts tolv Real Madrid-supportrar ihjäl när de såg matchen i Baakouba norr om Bagdad.

Foto: All over press
Real Madrid vann finalen efter straffar.

Häromveckan hade ett femtiotal Real Madrid-supportrar samlats på ett café i irakiska Balad för att kolla på gamla matcher och umgås i sin supporterförening.

Kvällen förvandlades till ett blodbad då beväpnade män och två självmordsbombare slog till mot klubblokalen i en attack som terrorgruppen IS sedan tog på sig.

– De gillar inte fotboll, de tycker det är antimuslimskt. De går till attack, precis så här. Det är en fruktansvärd tragedi, sa supporterklubbens ordförande Ziad Subhan till spanska tidningen AS.

Real Madrid uttryckte också sin sorg.

”I dag gråter Madridistas från hela världen för de här supportrarna, som aldrig ska glömmas”, skrev man i ett officiellt uttalande.

Tolv döda

I lördagens Champions League-final kom nästa attack.

Precis när straffdramat mot Atlético Madrid skulle inledas stormades en byggnad full med Real Madrid-fans i Baakouba, sex mil norr om irakiska huvudstaden Bagdad. Spanska Marca uppger att tolv personer sköts ihjäl och att ytterligare åtta skadades allvarligt i attentatet.

Irakiska myndigheter kopplar nu attentatet till IS, skriver Marca.

Hedrade offren

Real Madrids president Florentino Perez valde att tillägna CL-titeln – klubbens elfte i historien – till de 16 supportrar som dog i den första attacken. Real Madrid har ännu inte uttalat sig om attacken som skedde på lördagen.