”Som att brännas på en varm platta”

FOTBOLL

Schelin använder motbjudande bild för att flytta VM

1 av 2

Efter den kraftiga kritiken från spelarna skickar Fifa oberoende observatörer för att bedöma konstgräset i Kanada inför fotbolls-VM.

Samtidigt publicerar Lotta Schelin bilder på följderna plastgräset kan ge i protest mot spelunderlaget.

– Det var bara från en vanlig glidtackling på konstgräset, säger Jessica Samuelsson vars sår Schelin nu publicerat foton på.

Ett spelaruppror, anfört av amerikansk stjärnan Abby Wambach, planerar nästa vecka att ta Fifa och kanadensiska fotbollsförbundet till domstol efter beslutet att VM 2015 i Kanada ska spelas på konstgräs.

– Det är dags att be domstolen att stoppa Fifa och CSA från att tvinga elitidrottare att tävla under sportsligt nya förutsättningar som är både farliga och förnedrande, säger spelargruppens företrädare Hampton Dellinger enligt AP.

”Någon slags testkaniner”

Efter hotet beslutade Fifa på fredagen att en oberoende grupp ska resa till Kanada för att säkerställa att planerna håller förbundets standard. Beslutet kommer efter fortsatta protester mot beslutet att inte avgöra turneringen på riktigt gräs.

Under veckan publicerade svenska skyttedrottningen Lotta Schelin en bild på Instagram på landslagskompisen Jessica Samuelssons svårt sargade ben med texten ”ledsen att ni behöver se det men det här är vad som händer om du tacklar på konstgräs”.

– Det är helt rätt att hon gör det. Det är tråkigt och synd att vi ska spela mästerskapet på konstgräs. Det känns som om damfotbollen är någon slags testkaniner, säger Samuelsson till Sportbladet.

”Fortfarande ett stort ärr”

Enligt 22-åringen är såret från en vanlig glidtackling och bilden tagen i mitten av mars i år.

– Det var väldigt äckligt att ha det där. Det stoppade mig inte från att träna men det gick upp i princip varje gång. Det är jobbigt med så extrema brännsår det ändå blir av konstgräs.

Samuelsson säger att brännsår är vanligt vid spel på konstgräs men att graden av dem varierar.

– Läkarna sa att jag skulle behandla det som ett brännsår. Det är som att bränna sig på en varm platta, eller på varmt vatten. Jag har fortfarande ett stort ärr kvar och vet inte om det kommer försvinna.

Hur ser du på Fifas beslut att nu skicka en delegation för att säkerställa kvalitén på konstgräset?

– Det tycker jag är ett krav om vi nu ska spela på konstgräs. Men jag tror nog alltid vi kommer tycka det är dåligt att vi ska vara de första som ska testa att spela på konstgräs med så många matcher på så kort tid. Men om det blir beslutet får vi göra det bästa av det. Men jag tycker fortfarande att det är ett dåligt beslut av Fifa.

ARTIKELN HANDLAR OM