Hammarby IF Fotboll

”De ville medvetet skada Hammarby”

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Förre bossen planerar bok: ”Skrivit ut alla mejl”

Nu ska sanningen om Hammarbys stormiga år fram.

Förre ordföranden Kent Hertzell har samlat ihop tre år av mejl för att skriva en bok som bland annat berättar hur fans saboterade sin egen klubb.

– Situationen har varit riktigt, riktigt, riktigt sunkig, säger han.

Foto: Kent Hertzell.

I dag kan Hammarby i princip bli klart för allsvenskan. Vid seger mot Gais skaffar sig laget en lucka på tre poäng till Ljungskile och Gif Sundsvall.

Går Bajen upp är fem års harvande i andraserien över. Det har varit en period av mångmiljonskulder, hårt gallrande i spelartruppen och sju olika tränare.

Men vad har hänt bakom stängda dörrar?

”Skrivit ut alla mejl”

De kaotiska åren är fulla av händelser som hållits hemliga för allmänheten. Därför planerar Kent Hertzell, som var ordförande mellan 2010 och 2013, att skriva en bok om klubbens resa.

– Jag har skrivit ut alla mejl för att titta på vad som egentligen har hänt. Ibland överraskas också jag av händelserna, så det är en tanke att skriva om det, säger han.

En bok, alltså?

– Något sådant. Jag tycker att det är spännande och hoppas att supportrar också tycker det. Många rykten har varit i svang, men det mesta har planterats för att skapa turbulens.

Hertzell är förtegen om detaljerna, men säger att vissa fans medvetet har försökt skada sin klubb.

Blir det en bok vill Hertzell nyansera bilden av att de fyra första åren i superettan var misslyckade. Tvärtom la de grunden till årets framångar, säger han.

– Många ser bara det sportsliga, men sedan 2010 har vi tagit oss upp ur ett ekonomiskt svart hål. Jag har varit med och dragit upp oss ur skiten, så jag är jäkla nöjd med att vi fick laget på banan.

”Varit nära konkurs”

Hur illa har det varit i Hammarby?

– Det var så nära konkurs flera gånger. Dåligt räcker inte till. Situationen har varit riktigt, riktigt, riktigt sunkig.

Vilket är det sämsta beslut Hammarby fattat de senaste åren?

– Det var mindre bra att ta in Gregg (Berhalter, tränare 2012-2013). Han var trevlig, bra och duktig, men den amerikanska ledarstilen var inte riktigt bra för Hammarby.

Varför valde ni honom?

– Vi valde mellan fem tränare, varav några var bra, men de backade ur en efter en, så alternativen fanns inte. Gregg hade ett bra cv, men vi var heller inte en klubb som tränare sprang benen av sig för att komma till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hammarby IF Fotboll