”Det känns väl fascistiskt ibland”

FOTBOLL

Elfsborgs ordförande om fansens krav

Foto: Bosse Johansson.

Medlemmarnas ointresse är det ena bekymret.

Elfsborgs ordförande är lika orolig för hur de få som ställer upp behandlas av sina egna fans.

– Ibland känns det väl fascistiskt, säger Bosse Johansson.

220 personer röstade på Elfsborgs årsmöte förra veckan, vilket är sju procent av de röstberättigade medlemmarna.

Den omvalde ordföranden Bosse Johansson hade gärna sett att fler kom, men tycker inte att föreningsdemokratins största problem gömmer sig i de siffrorna.

”Vi får inte en krona”

– Nej. Om majoriteten av de 3 000 medlemmarna hade tyckt att styrelsen var helt uppåt väggarna förväntar jag mig att fler hade kommit och avsatt oss, säger han och fortsätter:

– En annan aspekt är att vi som engagerar oss på styrelsenivån i Elfsborg gör det ideellt. Vi får inte en krona, vi gör det på fritiden. Det är dags att fråga sig vilka krav som går att ställa på de få som engagerar sig i styrelser. Det finns en orimlig förväntan.

Bosse Johansson satt i flera år som ordförande för spelarföreningen Sef, och säger sig ha grubblat mycket på hur fotbollen ska bli som mest demokratisk.

”Blir svart eller vitt”

Han landar ofta i att medlemmar inte bara bör engagera sig – de bör också tänka igenom hur de behandlar den minoritet som offrar sin lediga tid för att sitta i klubbars styrelser.

– När det går tungt sportsligt är det vanligt att utkräva ansvar och tycka att alla ska avgå-avgå-avgå. Man kan ha glimten i ögat, men det blir snabbt svart eller vitt. Ibland känns det väl fascistiskt.

Vad blir följden?

– Det blir svårt att rekrytera rätt människor. Jag känner kloka, sunda, jättefotbollsintresserade människor, som inte orkar engagera sig i de största klubbarnas styrelser för att det är för jävla betungande. Det är en ansvars- och kravställarkultur.

Man tycker sig kanske slå mot makten?

– Ja, precis. Då ska man veta att jag ser väldigt få exempel på styrelseledamöter som engagerar sig för egen vinnings skull. Jag tror knappt att det finns någon. Därför tror jag att supportrar ska ta sig en funderare och att klubbar mår bra av en mer lugn, förlåtande miljö.

ARTIKELN HANDLAR OM