”Barnen frågade vad som händer pappa”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TT

Usain Bolt med fotbollstalang, den leende mördaren och svensken som kunde kämpa efter att han dött.

Så beskriver Arsene Wenger sitt perfekta Arsenal från den obesegrade säsongen 2003/04.

Men det var en säsong som präglades av prövningar och slutade i slagsmål.

2003/04 gjorde Arsenal det omöjliga och gick obesegrade genom en Premier League-säsong. I nya boken ”Invincible” av Amy Lawrence berättar nu managern Arsene Wenger om det oslagbara laget. Hemligheten enligt fransmannen: Intelligensen.

– Du har spelare med talang varje år men för att lyckas med något speciellt måste du ha spelare som reagerar med intelligens för att klara av svårigheterna. När du ser tillbaka på det är det bara en sak som sticker ut är att du kan ta Henry, Bergkamp, Vieira, Lauren, Kolo Cole eller vem som helst från laget och alla är intelligenta, säger Wenger i ett utdrag ur boken som publiceras av The Guardian.

”Behandlades som en gangster”

Trots spelarnas intelligens höll det flera gånger på att spåra ur. Närmast var det kanske borta mot Manchester United när Ruud van Nistelrooys straffmiss i den sista minuten räddade Arsenals perfekta svit. Klassiska bilder från matchen visar hur Martin Keown sedan hånfullt skriker mot van Nistelrooy, något han kritiserades hårt för i brittisk media.

– Det var extra intensivt för Martin Keown, som behandlades som en gangster. Till och med hans barn sa ”vad händer med min pappa?”. Han påverkades av det. Det var inte mycket som hände egentligen men det var sådana skriverier. Jag försökte ta ner betydelsen av det inför gruppen.

Wenger berömmer spelarna för de hanterade situationen och efter matchen fortsatte Arsenals marsch genom säsongen. När laget nådde 2-2 borta mot Tottenham säkrades titeln trots att fyra omgångar återstod. Då höll det på att smälla igen sedan Tottenhams Robbie Keane fått straff i den fjärde övertidsminuten.

”Slåss med stenar mot maskingevär”

– Vi var mästare ändå men då blev det nästan ett slagsmål mellan Sol (Campbell) Och Jens! Det visar hur stora vinnare de här spelarna var. Vi var tvungna att gå emellan i omklädningsrummet. Det var total eufori. Det var helt otroligt. ”Killar, vi är mästare. Ta det lugnt!”, säger Wenger enligt The Guardian.

Efter 2-1-segern mot Leicester i sista omgången kunde Arsenal cementera nollan i förlustkolumnen för säsongen för alltid. Det är också Arsenals senaste ligatitel.

Efter London-klubbens triumf pumpade Chelseas nye ägare Roman Abramovitj in ännu mer pengar i sin klubb och tog hem ligan två år i rad. En utveckling som påminde Wenger om när nyrika Marseille konkurrerade ut hans Monaco i den franska ligatoppen under slutet på 80- och början på 90-talet tack vare Bernard Tapie investeringar.

– Det känns som om du slåss med stenar mot maskingevär. Men folk vill inte höra det, de vill bara att du ska vinna mästerskapet. Det var en väldigt tuff period men också en väldigt spännande tid.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN