Bundesliga

Ett stressat, fegt och desperat lag

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Sjögren: Tvivlar på att spelarna hade något försvar

Jürgen Klopp säger att han bär ansvaret för Borussia Dortmunds fiasko.

Det som saknas är någon som tar ansvar för Borussia Dortmunds fiasko.

Just nu är den forna Champions League-finalisten inget annat än ett fegt alibi-lag.

Patrik Sjögren.
Patrik Sjögren.

Jürgen Klopp har tagit på sig ansvaret för Borussia Dortmunds sportsliga fiasko under hösten. CL-finalisten från 2013 ligger sist (!) i Bundesliga och tränare Klopp har ställt sin plats till förfogande.

Efter förlusten mot Augsburg såg publiken ut att kräva att spelarna gör detsamma. Såväl Mats Hummels som Roman Weidenfeller förhördes av uppretade fans. Det hade varit väldigt intressant att höra om de hade något bra försvar. Jag tvivlar på det.

Lider av sin skengraviditet

Mot gästande Augsburg hamnade Dortmund återigen i underläge men fick chansen att spela med en man mer sista halvtimmen. Nu krävdes att någon klev fram i hemmalaget, tog hand om bollen, organiserade laget och regisserade anfallet. Kort sagt: Tog ansvar. Istället var det elva man som gjorde allt för att gömma sig.

İlkay Gündoğan lider fortfarande av sviterna från sin skengraviditet och hann ofta inte in i de situationer och ytor han tidigare dominerat. Hela Dortmunds mittfält var faktiskt förvånansvärt svagt.

Framåt var det snarare Mats Hummels som avlastade den offensiva trion Immobile, Kampl och Reus med farliga passningar i djupled. Defensivt blev Dortmunds mittfält överspelat när Augsburg flera gånger tilläts komma rättvända och trä in enkla bollar bakom Hummels/Sokratis som tvingade mittbacksduon att försvara löpandes mot eget mål. En mardröm för alla backar.

Kommer lämna i sommar

Hummels borde kunna vara en ledare men har tappat självförtroendet och sålde sig närmast pinsamt desperat i situationen innan 0-1-målet.

Målvakt Roman Weidenfeller borde kunna vara en ledare men har fått sin auktoritet ifrågasatt via petningar av tränare Jürgen Klopp.

İlkay Gündoğan borde kunna vara en ledare men är helt enkelt för trög just nu.

Marco Reus borde kunna vara en ledare men alla vet att tysken kommer lämna klubben i sommar.

Som det ser ut just nu borde Jürgen Klopp välja sin härförare. Om jag var Klopp skulle jag trots allt satsa alla mina pengar på Reus. Istället valde tränaren att byta ut sin superstjärna, som visserligen varit skadad, redan efter 72 minuter.

Klopps val att lyfta av såväl Reus som Kampl samtidigt skapade knappast det lugn som Dortmund så tydligt skrek efter. Istället fortsatte den desperation som präglar laget just nu.

Desperat stressade

Det var ett effektivt vapen offensivt omkring halvtimmen in i matchen med tidiga bollvinster. Men lika desperat övertygade som hemmalaget såg ut i det offensiva försvarsspelet – lika vilset desperata var de i eget straffområde och lika desperat stressade var de i sina avslutsförsök.

Det saknas självförtroende i Borussia Dortmund och det är inte konstigt. Enda lösningen är att någon tar tag i det. Att någon tar ansvar. Och det krävs att det är någon på planen som gör det.

Annars kommer en hjälplös Klopp snart avkrävas på sitt. Det är ett slag som skulle ta långt mycket längre tid för Dortmund att reparera än förlusterna av Mario Götze samt Robert Lewandowski som lett dem hit.

Till Bundesligas absolut brantaste klippkant. Med 80 000 egna fans som snart är redo att putta dem ut för stupet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bundesliga