FC Helsingborg

Här gör ”Henke” sin första träning

Av: 

Stefan Alfelt

FOTBOLL

HELSINGBORG. Några fans dök upp, brände av en bengal så det sved i löparbanans ovanför träningsplan 10 gummiyta. Sen gick de strax efter och kvar stod ett litet gäng äldre staketrävar och en himla massa mediafolk.

Henrik Larsson har gjort sitt första pass som Helsingborgs IF:s nye tränare.

– Skönt att vara igång igen ute på planen. Riktigt, riktigt roligt, säger Henke.

HIF:s nye manager fick äntligen syssla med det han verkligen älskar. Praktisk fotbollsutövning i en eller annan form.

– Det organisatoriska måste vara klart innan jag börjar arbeta med gruppen. Det är pågående hela tiden. Fönstret stänger i mars. Förhoppningsvis kommer det att komma in några spelare till, säger Henke.

När han tillträdde sa han att det viktiga var att få ordning på truppen snabbt eftersom det är produkten man säljer som en stor toppklubb. Nu har han fått inse att klubben måste byggas utifrån en organisation som fungerar från grunden och även om han är beredd att offra massor av tid på kontoret är det på planen som Henrik Larsson verkligen lever upp.

”Kommer bli längre dagar”

– Det var långa dagar innan, nu kommer det att bli lite längre dagar. Det är en nödvändighet som jag visste om när jag tog det här uppdraget. Sen måste jag hitta människor runt omkring som kan avlasta mig för mitt fokus måste vara på A-laget ute på planen och se till att vi får det dit vi vill ha det.

– Klart att det var pirrigt men det är som när man var spelare. Man kan vara lite nervös innan men när man väl är där är det en zon som jag känner mig ganska trygg i, säger Henke om tränardebuten på Olympias sidoplan.

Det var första gången som han drillade spelarna så han vet ännu inte riktigt hur han vill forma sin trupp.

– Jag har tankar. Jag har idéer. Jag ser att vi har alldeles för många mittfältare för tillfället. Vi hade åtta på plan och då är två borta dessutom. Vi är bara fyra forwards och sex försvarare. Så vi är lite obalanserade.

Att skola om några i ena eller andra riktningen är ett sätt att lösa problemet.

– Givetvis är det ett alternativ att titta på men kan jag lösa det rätt av med att låna ut en och ta in en annan kommer jag att göra det.

”Inte bra erfarenhet av det”

– Jag har inte så bra erfarenheter av att skola om spelare till andra positioner eftersom om man har spelat i en position i en massa år har man vanor som är svåra att ta sig ur.

Första matchen med laget spelas 25 januari. Tävlingsstart sker i svenska cupen.

– Cupen är jätteviktig för Helsingborgs IF men samtidigt är det i allsvenskan som är det absolut viktigaste hur vi presterar.

Henke vet hur han vill att HIF ska spela.

– Jag bygger upp det för 4–4–2.

HIF har tydligen inte kvar i sina statuter att laget ska spela underhållande men omgivningens krav handlar alltid om att vara med och slåss om serieseger. Henrik Larsson är en ikon men han kommer inte att vara skyddad mot kritik.

– Klart att det kommer att bli tufft för mig också. Det är ingen som har teflon på sig så att det bara rinner av en, säger Henke Larsson.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FC Helsingborg