”Han äter precis allt på menyn”

Sportbladet berättar historien om tonåringen som är Englands guldgosse

Världens särklassigt hetaste fotbollsspelare är 18 år gammal.

Hur kan han?

Hur är det möjligt?

Sportbladet sökte förklaringen till Wayne Rooneys storhet i de fattiga hemkvarteren.

Du kan ta pojken ur Croxteth men du kan inte ta Croxteth ur pojken.

Foto: ap

När Jeanette Rooney var 17 år gammal födde hon sitt första barn.

Det var inget speciellt med det. Unga föräldrar hade blivit allt vanligare i Liverpool, särskilt i kvarteren med irländska katoliker. Fattigdom har ofta den effekten.

När hon blev mamma 1985 hade jobben försvunnit från hamnarna, och Liverpool hade drabbats oerhört hårt när Margaret Thatchers regering monterade ner det sociala skyddsnätet.

Jeanette bodde tillsammans med sin partner i ett litet kommunalt radhus i Croxteth.

Det var inte stadens mest förfallna område, men hårt kriminellt belastat, med skyhög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och stora drogproblem.

Fadern misslyckad boxare

Fadern var just katolik med irländskt blod. Han hade avslutat en karriär som halvdan proffsboxare, och försökt hanka sig fram på olika små hantverksjobb. Det gick inget vidare, och han skrev snart in sig som arbetslös.

Han hette Wayne. Wayne Rooney. Sonen fick samma namn.

18 år senare slår Wayne Rooney till – bokstavligt talat och i dubbel bemärkelse.

Wayne Rooney Senior klipper in en stenhård högerkrok i ansiktet på Tony McCloughlin. Wayne Rooney Junior slår sönder sin hand mot en vägg i frustration. Det är 18-årsfest för den unge Waynes flickvän Colleen McLoughlin, och den har spårat ur ordentligt.

Det här hände i våras, och den brittiska skandalpressen gnuggade händerna. Rooney var redan en superstjärna på hemmaplan. Han hade slagit sig in i Everton redan som 16-åring och var nu etablerad i landslaget som 18-åring.

Fick någan att skriva om

Han var en sådan kille som tidningsläsarna skrek efter att läsa om – och han var en sådan kille som gav journalisterna något att skriva om.

Wayne hade blivit uppfostrad med traditionella brittiska arbetarklassvärden. Ta hand om de dina, glöm aldrig bort vem du är och var lojal mot ditt fotbollslag. Stå upp för dig själv och dina närmaste.

De här principerna har format Wayne Rooney.

Det är de som har gjort honom till den respektlösa fotbollsspelare han är, men det är också de som gör att han inte backar ur situationer som kan bli besvärliga för honom.

En gång hamnade han i trubbel när han attackerade domaren efter en boxningsmatch – han tyckte att hans lillebror blivit bortdömd.

En annan då han sägs ha slagit till en tjej som sa att han ”såg ut som monstret Shrek”.

Rubrikerna var kompakta redan då, men ser ändå finstilta ut i jämförelse med dem som kom efter den där födelsedagsfesten.

Partyt urartade eftersom Wayne ville bjuda hela släkten på ett riktigt kalas. Han betalade nästan 150 000 kronor för att alla skulle kunna dricka gratis ur baren.

Och drack gjorde de.

Raggade på lagkamraterna

Mamma Jeanette var smällfull redan vid halv niotiden och raggade vilt på Waynes lagkamrater i Everton. När sedan gratisbaren stängde klockan två på morgonen blev Waynes morbror Eugene rasande och anklagade vem som helst som råkade komma i hans väg.

Plötsligt slogs alla med alla. Eugene öste på. Wayne Senior slogs alltså med Tony McCloughlin, hans sons flickväns pappa. Mammorna i de båda familjerna höll också på att ryka ihop. Och världens just nu hetaste fotbollsspelare dunkade sönder sin arm mot en vägg.

Hade knappt råd till mat

Efter en bra stunds kaos kom till slut polisen.

Två dagar senare kommer Wayne Rooney till det engelska landslagets samling med ett stort bandage på den ena armen.

Familjen Rooney håller ihop.

Under hela Waynes uppväxt tvingades Jeanette ha dubbla jobb för att försörja familjen. Mattant på dagarna, receptionist på kvällarna.

Hon vet hur det är att knappt ha råd att köpa mat. Hon låter ingen framgång stiga någon åt huvudet. När Wayne skrev på sitt första proffskontrakt som 17-åring fick han plötsligt en lön på 750 000 kronor i månaden. Jeanette lät honom komma åt 40 000 i ”fickpengar” – resten skulle läggas undan.

Det här var alltså inte ens två år sedan. Wayne var redan etablerad i Premier League, men eftersom han inte klarat körkortsteorin tog han fortfarande sin BMX-cykel till och från träningen.

Dagen efter han hade debuterat i landslaget förra våren överraskade han flickvännen Colleen med att bjuda på restaurang – Deep Pan Pizza.

Det har skämtats en hel del om Wayne Rooneys vikt – Daily Mirror har använt rubriken ”Wayne Ballooney” – och det är inte precis någon hemlighet att pizza och kinamat byggde den kropp som världens bästa försvarare har så oerhört svårt att få stopp på.

Hans favoritrestaurang är en Shangri La-krog runt hörnet från barndomshuset i Croxteth.

– Wayne äter precis allt som finns på menyn. Han älskar allt, säger ägaren Kenny Po.

Ingen favorit?

– Jo, färdigmeny B. En fyrarätters middag.

Årets unga idrottare

Första gången det engelska folket hörde Rooney tala var då han tog emot BBC:s pris som ”Årets unga idrottspersonlighet” i direktsänd tv.

Han mumlade på den speciella variant av arbetarklassengelska som är ungefär lika lätt att förstå som esperanto.

Han tuggade tuggummi medan han pratade. Och han hade en kostym som var så skrynklig att man undrade om han just hade spelat match i den.

Rooney var ungefär lika graciös som? en tonåring från Croxteth.

Den blåblodiga delen av nationen gastade om ”brist på respekt”. Wayne Rooney ryckte på axlarna och fortsatte spela fotboll.

Han bor inte längre kvar i samma kvarter, utan har köpt ett hus till sig själv och sin jämngamla flickvän i den lugna förorten Formby, ett annat till sina föräldrar i West Derby.

”Jag kommer aldrig förändras”

Familjens gamla hus har tagits över av en privat hyresvärd, som lovat att installera både dubbla fönsterglas och ordentlig centralvärme ”inom de närmaste sju åren”.

Tyvärr visade det sig inte vara alldeles enkelt att leva som nyrik i ett område utan pengar. Familjens bil blev vandaliserad, någon sköt på deras hus med paintballgevär, och till slut blev Wayne utsatt för utpressningsförsök.

Han drevs mer eller mindre ut ur sitt hem.

– Jag kommer aldrig förändras, även om saker och ting är väldigt annorlunda nu. Okej, för ett par år sedan kunde jag spela boll med mina polare på gatorna. Det är lite svårt nu när alla känner igen mig, men jag kommer alltid vara samma grabb, säger Wayne.

Det gick alltså att ta pojken ur Croxteth – men det kommer aldrig att gå att ta Croxteth ur pojken.

Wayne Rooney i siffror:

Erik Niva