Jätten Man United nära att knockas

FOTBOLL

Omspel efter 0–0 mot Exeter i FA-cupen

Det finns 92 klubbar i den engelska fotbollens ligasystem.

Exeter är inte längre en av dem.

Däremot är Exeter kvar i FA-cupen ett tag till.

Foto: En jätteskräll. FA-cupens tredje omgång är omgången när de små klubbarna ställs mot de stora – och skrällar kan inträffa. Exeters 0–0 mot Manchester United var en.

Den spelare i Manchester United som inte satt sin fot i den lilla staden djupt nere i sydvästra England, har att se fram emot ett besök vad det lider.

För det hände, det som inte skulle kunna hända, men som lik förbannat händer så ofta när det drar ihop sig till FA-cup.

Exeter, femma i Nationwide Conference, halvproffsligan steget under ligasystemet, kämpade och slet med stora bultande hjärtan och höll på något vis undan och klarade 0–0 på Old Trafford.

Vilade fler stjärnor

På ”Theatre of Dreams” hette hjältarna sånt som Paul Jones, målvakten som tog allt, Gary Sawyer eller Santos Gaia, backar som förmodligen aldrig mer spelar inför över 67000 åskådare och därför spelade med vissheten att det var just nu eller aldrig.

Unitedbossen Alex Ferguson valde att vila de flesta av de ordinarie stjärnorna, men sände i andra halvlek in trion Paul Scholes, Cristiano Ronaldo och Alan Smith i hopp om att undvika pinsamheten.

Det hjälpte inte.

Exeter rasade ur ligan häromåret och lever som så många andra småklubbar under knapphetens klara stjärna. Ett omspel hemma mot Manchester United betyder ett sällan tidigare hört klirrande i klubbkassan.

Många tunga fall

Det var den lilles lyckade kamp mot den store på fler arenor under lördagen och den tredje omgången i FA-cupen. Fyra Premier League-klubbar försvann – Manchester City, Norwich, Crystal Palace och Aston Villa.

Oldham slog City med 1–0, West Ham skickade ut Norwich med Mattias Jonson med samma siffror och Sunderland vände 0–1 till 2–1 hemma mot Crystal Palace.

På Bramall Lane i Sheffield hette den firade herren Andy Liddell, vars två mål förpassade Aston Villa och Olof Mellberg ur cupen när Sheffield United vände 0–1 till 3–1.

Noterbart i övrigt:

Chelsea fick jobba hårt för att klara av Scunthorpe, till slut 3–1, medan Cardiff och Watford tvingade Blackburn (Nils-Eric Johansson spelade 90 minuter) och Fulham till omspel (1–1 i båda matcherna).

Ett svenskfritt Southampton slog Northampton med 3–1, Erik Edmans Tottenham slog till slut Brighton med 2–1 och Middlesbrough hade lika stort besvär med Notts County.

Alla FA-cupresultaten

TT

ARTIKELN HANDLAR OM