Männen som ska avgöra ”Svennis” öde

FOTBOLL

”Lögner är allvarligt”

Här är domarna i ”Svengate”.

12 män som avgör Sven-Göran Erikssons framtid som förbundskapten.

– Jag anser att när folk börjar ljuga för oss, då är det allvarligt, säger Dave Richards, medlem i kommittén.

Foto: BÄNKAD ELLER INTE? Sven-Göran Eriksson tid som engelsk förbundskapten kan vara över.

Sex är kända ledare inom proffsfotbollen.

Sex är totala doldisar. Sex personer som normalt arbetar i skymundan i engelska distrikt där inga eller ett fåtal proffsklubbar huserar.

Ray Kiddell, David Henson, Roger Burden, Mike Rawding, Peter Hough och Barry Bright – knappt någon engelsman insatt i engelsk fotboll vet vilka de är. Nu riktas hela Englands blickar mot dem.

1999 beslutades att kommittén skulle formas så här. Den bestämmer över viktiga ekonomiska, strategiska och kommersiella beslut och ska få beslutsprocessen att gå snabbare.

Och nu kan det gå snabbt.

Och visst kan de agera.

Stängde av Rio Ferdinand

Tre av dem, Barry Bright, Roger Burden och Peter Heard bildade den kommitté som stängde av Rio Ferdinand i åtta månader. Manchester United-spelaren hade uteblivit från ett dopningsprov efter en träning.

Nu handlar det förvisso inte om dopning – utan om Sven-Göran Erikssons privata affärer.

Kommittén har förvisso sagt att de inte kan lägga sig i Mark Palios eller ”Svennis” privatliv. Men samtidigt är de oroade över FA:s anseende.

Nyckelfrågan verkar vara om Sven-Göran var tillfrågad om sitt förhållande med Faria Alam innan FA gick ut med en dementi.

I sällskapet av ledare inom proffsfotbollen har redan Dave Richards, ordförande för Premier League utryckt skepsis mot Sven-Göran Eriksson.

– Jag är säker på att kommittén vill ha förklaringar. Jag anser att när folk börjar ljuga för oss, då är det allvarligt. Vi ska se över detta noga. Kommittén har makt nog att avskeda människor, har han sagt.

Nästa kommittémöte ska inte äga rum förrän 26 augusti. Men ett blixtinkallat möte kan avgöra frågan tidigare än så.

Sportbladet granskar: Männen som synar Svennis sömmar

Längre ned på sidan: Männen som synar Svennis sömmar.

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM