Helsingborg är allsvenskans formlag - men bottenlagen är hotande nära

FOTBOLL

HELSINGBORG

Formlaget nummer ett i allsvenskan - är det Helsingborg?

Med 6-1 över Trelleborg och 3-0 mot AIK kan man så klart svara ja.

Fast avståndet till botten är i princip ingenting.

Patrick Englund möter frågan om det är kris igen för AIK efter förlusten med svaret:

- Tabellen gäller bara vid ett tillfälle.

Efter sista omgången.

Så ser man på det när krisen nafsar en i hälarna.

Helsingborgs Peter Swärdh talar däremot om att lägga mark under sig i tabellen för att kunna börja titta uppåt. Om en vecka kan marken vara borta under fötterna och sneglandet neråt tillbaka. Så små fortsätter marginalerna att vara ytterligare några omgångar innan vi får se en mer utdragen tabell med klarare nedflyttningskandidater.

Ingen stabilitet

Jag har hela året trott att varken Helsingborg eller AIK är lag för bottenstriden. Det finns för mycket kvalitet i båda trupperna men kvalitet som inte kommer fram på planerna är inte värd något.

Både HIF och AIK har underpresterat och i går såg man resultatet av det. När Helsingborg gjorde sitt första tveksamma mål rasade AIK ihop fullständigt. Lag som tidigare drabbats av motgångar har lätt för att göra det.

Utan sjuke Fredrik Björck på planen hade AIK ingen stabilitet i sitt mittförsvar. Per Nilsson och Niklas Sandberg kom fel i situationer matchen igenom och det var inte förvånande att det var deras individuella misstag som kom att avgöra. Sandberg nickade oattackerad onödigt till hörnan som ledde till David Ljungs handbollsmål till 1-0.

Per Nilsson måste ha fått total kortslutning när han lobbade över Jimmy Tamandi bakåt mot egen målvakt. Att utförandet av lobben blev så dålig att Gustaf Andersson kunde snappa upp bollen och enkelt bredsida in 2-0 är en sak. Missa passningar kan alla göra, men man får inte tänka tanken och försöka att göra en så dum grej om man ska tillhöra absoluta eliten.

AIK famlar efter stabilitet men ser inte ut att hitta den. Är det inte skador är det dumma varningar och avstängningar. Man kan tycka att domaren Miro Ukalovic var okänslig när han varnade först Stefan Ishizaki och sedan Derek Boateng för bagateller. Jag kan också tycka att det i en jämförelse med att sparka ner någon bakifrån är smålöjligt att bli varnad för att man demonstrativt ger bollen till domaren. Eller för att man står i vägen för en frispark.

Samtidigt är reglerna såna och kan man inte kontrollera sina känslor bättre än vad AIK:arna gjorde får man ta sina straff. Så länge som det inte finns en differentierad skala för gula korts värde blir man en svikare för sitt lag varje gång man snedtänder. Boateng är avstängd och missar AIK:s nästa svåra match mot Malmö på söndag.

Mngomeni en attraktion

Kanske kan Pa-Modou Kah inte spela i den matchen heller och då får AIK problem med sitt uppbyggnadsspel. Martin Åslund gjorde en bra comeback mot HIF men i stället var Stefan Ishizaki inte i närheten av det spel han presterade mot Göteborg.

Thando Mngomeni kan bli höstens roligaste spelare att titta på. Sydafrikanen är förmodligen allsvenskans mest tekniske spelare. En fantastisk dribbler och precisionspassare som nu dessutom lärt sig att det krävs en arbetsinsats också för att accepteras som lagspelare i Sverige.

Den stabilitet AIK letar efter ser HIF ut att ha funnit i och med att Jesper Jansson klivit upp på mittfältet. Jesper dominerar inte lika tydligt som han gjort som mittback men hans lugn och bollsäkerhet skapar tryggheten som saknats tidigare.

Med tekniker som Mngomeni och Mattias Lindström och Atiba Hutchinsons arbetskapacitet har HIF:s mittfält ett tvåvägsspel som stöttar försvaret och bygger upp för vassa anfallsparet Gustaf Andersson och Peter Graulund. Frågan är om det finns ett jobbigare anfallspar att möta i allsvenskan. Bägge stressar ständigt sina motståndare och hugger på allt.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM