Lagerbäcks protest: Så här ska det inte vara

avKristoffer Bergström

Norge får vila tre timmar färre än Sverige inför EM-kvalet.

Det har fått norrmännen att vända sig till Uefa med en skriftlig protest.

– Så här ska det inte vara, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck till VG.

I början av december lottades Sverige i samma EM-kvalgrupp som Spanien och Norge. Bara två av nationerna tar sig direkt till mästerskapet 2020, och med tanke på att norrmännen just gjort sin bästa landslagssäsong på 89 år kan det bli tajt i toppen.

Första ronden i dramat sker 23 mars nästa år: Sverige möter Rumänien på hemmaplan, Norge möter Spanien på bortaplan.

Andra ronden är i Oslo 26 mars, där Norge och Sverige möts.

”Människor jag känner bra”

I en intervju med norska VG vädrar Lars Lagerbäck sina åsikter om att lottas mot sitt hemland.

– Personligen tycker jag att det var lite tråkigt. Jag har aldrig tyckt om att möta de andra nordiska länderna, oavsett vilken nation jag har lett. Det är ofta människor jag känner väldigt bra, säger den norske förbundskaptenen.

Trogen sitt sinne för detaljer har han hakat upp sig på starttiderna i matcherna. I första omgången spelar Sverige klockan 18.00 och Norge 20.45.

Det är bara någon timmes skillnad, men det är ändå orättvist att hans spelare har kortare återhämtning inför det skandinaviska mötet tre dygn senare, menar Lagerbäck.

Sverige har räddningsplanka

– Vi har protesterat, säger han till VG och förtydligar att han inte tror att det norska fotbollsförbundets skrivning leder till någon förändring, men att markeringen är viktig.

– Så här ska det inte vara.

Skulle Sverige missa avancemang finns en räddningsplanka. Laget vann sin grupp i Nations League och får i så fall spela playoff om EM-biljetten.

– Det är skönt att veta att den möjligheten finns. Men vi siktar på att bli etta eller tvåa i gruppen, sa lagkapten Andreas Granqvist efter lottningen.

ARTIKELN HANDLAR OM