Ekdal: ”Det är det minsta man kan göra”

avMalin Wahlberg

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Albin Ekdal.

Albin Ekdal uppmanade folk att gå och rösta.

Nu hoppas landslagsstjärnan att det har gett resultat.

– Jag tycker att alla kan lyfta på sina häckar och gå och rösta, det är det minsta man kan göra, säger han.

Albin Ekdal och Jimmy Durmaz uppmanade i veckan folk att rösta och skickade samtidigt en pik till SD. På presskonferensen inför matchen mot Turkiet förklarade mittfältaren varför han tyckte att uppmaningen var viktig.

– Vi har tur som lever i en demokrati och då är det vår skyldighet och rättighet att gå och rösta. Skulle vi få ett valdeltagande på hundra procent vore det perfekt, det får vi ju inte men om så många som möjligt röstar får vi ju ett valresultat som speglar medborgarnas vilja. Så jag tycker att alla kan lyfta på sina häckar och gå och rösta, det är det minsta man kan göra, säger han.

Vad fick du för respons?

– Responsen får vi se i kväll. Men jag hoppas att man lyckades påverka ett par individer att gå och rösta.

”Är inga politiker”

Janne Andersson fick frågan om vad han vill att det svenska landslaget ska stå för så här i valtider och gav ett långt svar.

– Dels ska vi stå för något tillsammans som lag. Att vi tillsammans ställer upp för varandra, springer för varandra, kämpar för varandra. Ett lag där ingen är värd mer på något sätt på ett mänskligt plan. Det gäller för mig i samhället i samhället i övrigt också. Om vi pratar om min medverkan i Pridetåget är det inte bara för att det är fantastiskt roligt att vara med där utan det är också ett sätt att visa att jag tror på människors rätt att älska den man vill och vara den man är, säger han och fortsätter:

– Sedan är vi inte politiker, vi är inte dem som ska driva politiken. Men däremot ska vi stå för något tillsammans på det sättet som vi visade tydligt i somras med Jimmy Durmaz-aktionen om vi kan kalla den så. Vi är en del av samhället och ska ägna oss åt fotboll men får vi frågor på det tycker jag att det är bra att man är tydlig med vad man står för.

ARTIKELN HANDLAR OM