Allsvenskan i fotboll

Henok Goitom derbyhjälte efter straffmissen

Hammarbys stjärna kritiserad för sitt agerande i slutforceringen

avErik Karlsson, Frida Fagerlund

Han brände straff efter en kvart.

Men Henok Goitom tog revansch när han blev derbyhjälte med matchens enda mål.

– Klart att, när det kommer 49 000, så vill man göra alla så glada som möjligt, säger han.

Århundradets derby lockade århundradets allsvenska publik, 49 034, till Friends Arena.

Och alla närvarande fick se ett klart öppnare möte än det på Tele 2 i våras.

Hammarby sträckte upp armarna för att fira redan i den åttonde minuten men Simon Sandbergs avslut från nära håll gick i stolpen, via Oscar Linnér, och ut.

Fyra minuter senare brände Henok Goitom en straff efter att han själv blivit nedriven av Neto Borges. Wiland lurades av Goitoms pausfint men han rullade bollen utanför det halvöppna målet.

– När jag tar mitt sista steg så ser jag att Wiland är helt borta och jag ska egentligen bara lägga in den. Jag får träff med knölen och den går utanför, säger Goitom.

Hammarby måljublade igen efter timmen spelad. Den här gången var bollen i nät men Nikola Djurdjic målnick kom från offsideposition.

Leder med sex poäng

I stället skulle Henok Goitom bli den stora derbyhjälten i 76:e minuten. Tarik Elyounoussi och Goitom satte av i en kontring två mot tre Hammarbyförsvarare. Elyounoussi tajmade djupledsbollen perfekt till Goitom som drämde upp avslutet i första krysset.

Han måljublade med att peka på huvudet för att illustrerar sin psykiska iskyla efter straffmissen.

– Klart att, när det kommer 49 000, så vill man göra alla så glada som möjligt. Sen är det 0–0 och man kan tänka på den situationen ganska länge. Så jag tänkte bara på hur jag skulle kväva den negativa rösten. Inget annat. Jag vet att så fort den positiva (rösten) kommer fram kan jag avgöra, säger Goitom.

”Vetifan vad vi gör”

Hammarbytränaren Stefan Billborn var besviken på lagets insats i sekvensen:

– Vi bjuder på för mycket omställningar. Jag vet i fan vad vi gör på deras mål, chippar in mot högerback så går tåget där, säger han i C More.

Och Hammarby kanske borde ha fått en poäng. Eller i alla fall en chans till det. På övertid nickade Nikola Djurdjic på Per Karlssons arm men Stefan Johanesson friade.

AIK går nu upp på 51 poäng och man leder därmed allsvenskan med sex poäng före IFK Norrköping. Hammarby är för första gången under hela säsongen utanför topp två efter en färdigspelad omgång som trea på 44 pinnar. Åtta omgångar återstår av allsvenskan.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM