Viaplays plan för att undvika nytt CL-fiasko

avPelle Strandman

Champions League-premiären blev ett stort antiklimax för Viaplays kunder.

Nu har åtgärder vidtagits för att problemet inte ska upprepas.

– Vi håller tummarna för att vi ska kunna njuta av livefotboll hela kvällen, säger Fredrik Johansson, presschef för NENT Group Sports.

Den som hade sett fram emot att följa Liverpool–Paris Saint-Germain via sitt Viaplay-konto blev på tisdagskvällen besviken.

Störningar i streamingtjänsten gjorde att det inte gick att följa Champions League-mötet, eller något av de andra fem som pågick samtidigt, förrän långt in i matchen.

Något som skapade raseri bland tittarna.

I kväll står ytterligare åtta gruppspelsmatcher på schemat – och leverantören NENT Group låter nu meddela att en plan finns för att undvika liknande motgångar.

– Vi håller fortfarande på att titta på huvudorsaken. Grundfelet låg i en del av det system som levereras av tredje part. Vi har vidtagit ett antal åtgärder kopplade till extra kapacitet som gör att vi känner oss trygga inför kvällens sändningar, säger presschefen Fredrik Johansson.

”Samma lösning som i går kväll”

Viaplays kunder kunde till sist följa gårdagens sena CL-möten via en extern länk. En nödlösning som i värsta fall kan bli aktuell i kväll igen.

– Skulle något liknande, mot förmodan, att inträffa så har vi en parallell plattform som vi omgående kan flytta över sändningarna till. Det är samma lösning som vi hade i går kväll.

Kommer kunderna kompenseras för att de inte kunde följa de sena matcherna?

– Vi har våra rutiner om hur vi hanterar sånt i olika situationer. Det är en dialog som förs direkt med olika kunder. Vi har inget generellt budskap utan det tar vi direkt med våra kunder.

Kunder kan kompenseras

Det kan alltså förekomma kompensation i enstaka fall?

– Det stämmer. Vi håller tummarna för att vi ska kunna njuta av livefotboll hela kvällen. Vi har vidtagit åtgärder och vi känner oss trygga med det.

Ni tar 399 kronor per månad för paketet Viaplay Sport och 449 kronor per månad för Viaplay Total. Då är det väl rimligt med kompensation om kunderna betalar det utan att kunna se premiäromgången av Champions League?

– Ja, det är klart att man som kund blir jätteirriterad när det här händer. Särskilt under en livesändning. Att vi upplever den här typen av störning är som tur är mycket ovanligt. Det är något man inte vill ska hända över huvud taget, särskilt inte under en Champions League-premiär som både vi och våra kunder såg fram emot extremt mycket.

De tidiga Champions League-matcherna drar i gång i kväll klockan 18.55. De sena mötena börjar 21.00.

ARTIKELN HANDLAR OM