VM 94-hjälten om dubbla rollerna kring IFK Göteborg

”Granskningen av Mats Gren var inte ett beställningsjobb av Kennet Andersson...”

avMichael Wagner

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg krisar i allsvenskan och sportchefen Mats Gren granskas hårt av Offside.

Nu berättar VM 1994-hjälten Kennet Andersson, 50, om sina dubbla roller som styrelseledamot i Blåvitt och delägare i fotbollsmagasinet.

– Jag ser inga problem med de två engagemangen, säger han.

I början av mars i år valdes Kennet Andersson in i IFK Göteborgs styrelse. 

Den tidigare anfallsstjärnan från bland annat landslaget, Blåvitt, Bari, Bologna och Fenerbahce har hamnat rakt in i hetluften när den tidigare storklubben IFK Göteborgs A-lag gör sin sämsta allsvenska säsong sedan 2002.

Andersson sitter även i klubbens fotbollsråd bland annat med sportchefen Mats Gren där man diskuterar eventuella nyförvärv och transfers.

Samtidigt publicerade fotbollsmagasinet Offside under förra veckan en stor och kritisk granskning av Mats Grens fyra år som sportchef i föreningen.

Miljoninvestering

Samma Offside som Kennet Andersson är en större delägare i.

– Jag äger fem procent sedan en ganska lång tid tillbaka, säger Andersson till Sportbladet.

– Tidigare satt jag även i Offsides styrelse och stod som consigliere (rådgivare) för redaktionen, men det är säkert tio år sedan jag slutade i de rollerna. Nu är jag bara en passiv delägare.

Ser du någon komplikation, att det är lite avigt att tidningen som du är delägare i gör en stor granskning av sportchefen Mats Gren, som du jobbar med i föreningen där du sitter i styrelsen?

– Nej, det gör jag inte. Men jag förstår frågan. Om man har lömska tankar om mig så skulle man kunna fundera ”Är granskningen beställd av Kennet”? Så är det ju inte, men jag tror faktiskt ingen tror det heller. Ingen har sagt något eller haft några synpunkter.

De lömska tankarna hade ju även kunnat gälla om Offside hade granskat en konkurrerande förening.

– Ja, men så har jag inte funderat alls. Det hade ju sänkt Offsides värde (trovärdighet) i det. Kommer det upp att mitt ägande stör Offside så är det naturligtvis inga problem för mig att dra mig ur. Det viktiga är att alla vet om det och att det inte är något hemligt.

”Jäkligt passiv”

Offside Press AB redovisar tillgångar på 12 miljoner kronor och har under de senaste fyra åren betalt ut drygt fyra miljoner kronor i aktieutdelning till ägarna.

Det är ju trots allt en investering för dig. Intresserar du dig inte för magasinets verksamhet alls?

– Nej, jag är en kass investerare. Jag var med i början, men nu har jag varit jäkligt passiv de senaste åren. Jag har inte ens varit på årsmötena. 

– I början tyckte jag det var intressant. Offside var något nytt, med längre reportage. Det var kul att ha något när jag la av med fotbollen, där kunde jag lära mig något. Sedan droppade jag av i takt med att mitt eget liv förändrades, barnen blev äldre och Mattias (Göransson) försvann från Offside.

Vad tycker du om granskningen av Mats Gren?

– Det får Mats Gren svara på. Jag värderar inte den. Det skulle vara oprofessionellt som styrelseledamot i IFK Göteborg att diskutera den. 

– Det fotbollsmässiga i IFK Göteborg får Gren svara för, styrelsearbetet svarar Mats Engström (ordföranden) på och det övriga stora tar Max Markusson (klubbdirektör) hand om. 

Tidskrävande uppdrag

Hur är det att sitta i styrelsen i IFK Göteborg? Är det mer eller mindre jobb än du hade väntat dig?

– Jag kan säga att jag har gjort ganska rent i min agenda för att kunna vara med så mycket som möjligt. 

Krävs det så mycket?

– Finns det något stopp i ett ideellt uppdrag, i en ideell förening…? Jag har dessutom ett ytterligare ett uppdrag vid sidan om där jag är med och tränar min dotter (i Älvsborgs FF). 

– Det finns hur mycket som helst om man vill sätta sig in i allting. Jag är kanske lite över-nördig när jag springer och kollar på alla ungdomslagen, men jag vill ha bra koll. Jag gillar det. 

– Ju mer man sätter sig in i det desto mer nytta kan jag förhoppningsvis göra så småningom. Då kanske jag kan stötta människor i deras roller. 

– Jag sitter i sportrådet och så är jag med i ett utskott som utreder om IFK Göteborg ska ha ett A-lag för damer. Vi kommer presentera vårt resultat på årsmötet. Jag springer omkring på Kamratgården och Prioritet Serneke Arena ganska mycket och pratar med folk.

– Jag har haft lite tur och kommit ganska nära de olika verksamheterna eftersom jag haft en grabb i akademin, och på tjejsidan har jag koll på Kopparberg eftersom det finns ett samarbete med dem. Så jag hade hyfsade baskunskaper innan jag blev invald i IFK Göteborgs styrelse i min roll som förälder.

Kneten satsar på veteran-SM

Hur ser framtiden ut för IFK Göteborg?

– Det överlåter jag till Mats Engström eller Max Markusson. Det vore oprofessionellt om jag uttalade mig nu.

– Undrar du om min egen framtid så handlar om inomhus-SM för veteraner i friidrott i början på nästa år. Men det kanske inte var det du tänkte på…haha. 

– Jag testade spjut häromdagen. Jag tävlar givetvis för IFK Göteborg.

Varför friidrott?

– Jag är friidrottskille från när jag var yngre och kommer från en friidrottsfamilj. Jag kollade in någon resultatlista vad som krävs för att ta medalj för pojkar 50 år i höjdhopp och vips så var man igång med den träningen. Längdhopp kommer jag säkert ställa upp i också, säger Kennet Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM