Premier League

Lönelyftet: 1508 procent

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Fansen som tar notan

Foto: SCANPIX

Premier League-spelarna skrattar hela vägen till banken.

Enligt en ny studie har spelarnas lön ökat med 1508 procent de senaste 20 åren.

Notan landar hos fansen som får betala allt mer i stegrande biljettpriser.

Det är i en studie från The High Pay Centre, återigen av bland annat Sky Sports och The Mirror, som de ökade lönerna i Premier League behandlas. Enligt rapportens författare Dave Boyle har spelarnas ersättning ökat med 1508 procent sedan Premier League bildade för 20 år sedan.

470 kronor för en biljett

Det går att jämföra med den generella löneökningen i Storbritannien som ligger på 186 procent. Spelarnas ökade ersättningar har samtidigt inneburit att lönerna numera tar upp i genomsnitt 70 procent av klubbarnas omsättningen, att jämföra med 48 procent så sent som 1997.

Notan för de ökade spelarkonstnaderna landar enligt studien hos fansen. Parallellt med de stegrande lönekonstnaderna har biljettpriserna höjts rejält i Englands högstaliga.

1989 kunde supportrarna se Liverpool för fyra pund (omkring 42 kronor) – något som i dag kostar minst 45 pund (drygt 470 kronor). Samma prisökning för ligarivalen Arsenal har varit från fem pund (53 kronor) till 51 pund (535 kronor).

– Under de senaste 30 åren har vi sett en massiv ökning i spelarlöner, många fans har blivit borttvingade från marknaden av ökade priser, en skuldsättning bland klubbarna som skulle vara ohållbar i någon annan verksamhet och ett landslag som kontinuerligt blir utkonkurrerade av lag från betydligt fattigare fotbollsländer, säger rapportens författare Dave Boyle.

Lönen: 130 miljoner

Enligt rapporten leder lönekostnaderna till en osund ekonomi där de engelska klubbarna nu står för 56 procent av den totala skulden bland klubbarna i Europas högstaligor.

– De här pengarna kunde investerats bättre i träning och infrastruktur snarare än opassande löneökningar. Det kan vara läge att nu bromsa den här dramatiska upptrappningen i lön när vi nu är på toppen. Vi kräver en nationell debatt om vad som är en rättvis lön för de som är på toppen av våra företag, banker och fotbollsligor, säger Nick Isles, ordförande för High Pay Centre som står bakom studien.

Bland de som tjänar bäst i Premier League återfinns bland andra Manchester Uniteds Wayne Rooney med en årslön på 130 miljoner kronor, Manchester Citys Yaya Touré som uppges tjäna 120 miljoner kronor om året, Chelseas John Terry med omkring 84 miljoner kronor samt Liverpools Steven Gerrard på 68 miljoner. Allt fyra löneuppgifterna återgivna av Futebol Finance men obekräftade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League