”Det har hänt en del tråkiga saker”

FOTBOLL

Silly season-följetongen Andreas Granqvist om ovissheten, sin nya roll i landslaget – och varför Italien är överlägset England

Foto: Han har gjort 22 A-landskamper, och fler ska det bli. ”Jag känner stort förtroende från Hamrén”, säger Granqvist.

Zlatan bytte klubb. Nu är Andreas Granqvist, 27, störste svenske stjärnan i Serie A.

Men i vilket lag?

Lazio fortsätter att förhandla med Genoa som möter Cagliari i eftermiddag.

– Jag räknar med att jag spelar. Jag fokuserar på Genoa, säger Granqvist.

Cagliari, med Albin Ekdal och Sebastian Eriksson, åker till Luigi Ferraris i Genua.

Frågan är om de ställs mot Andreas Granqvist i det potentiella svenskmötet.

Den svenska mittbacken har varit en transferföljetong hela sommaren, men för några veckor sedan slog Genoas karismatiske president Enrico Preziosi fast att det inte skulle bli någon bytesaffär med Lazio med Granqvist.

Förhandlar igen

Men enligt vad Sportbladet erfar har förhandlingarna kommit i gång igen och endast detaljer, men ändå viktiga sådana, skiljer Genoa och Lazio – eller rättare sagt Preziosi och motsvarigheten i Romklubben, Claudio Lotito – åt.

Andreas Granqvist suckar när Sportbladet frågar:

Hur känns det att inte veta vad som gäller?

– Det har varit långt gångna diskussioner med flera klubbar och det har hänt lite olika saker fram och tillbaka. Nu lägger jag det bakom mig och fokuserar på Genoa.

Kan det hända något under de sista dagarna av transferfönstret?

– Jag vet faktiskt inte. Det är mindre än en vecka kvar så det ska nog mycket till för att det ska hända något.

Har det varit frustrerande?

– Nja, det har hänt en del som varit lite tråkigt. Nu ser jag fram mot att spela i ligan igen. Det är inte jag som tar ut laget, men jag räknar med att spela mot Cagliari.

Stark debutsäsong

Det vore annars lätt att förstå om Granqvist känner sig besviken. Efter en personligt lyckad första-säsong i Italien drog han på sig intresse från superklubbarna Juventus och Milan, och har varit mycket nära en övergång först till ryska mästarna Zenit St Petersburg och nu Lazio.

En viss skillnad från 17:e-placerade Genoa.

Om du blir kvar, vad talar för att Genoa inte blir ett bottenlag igen?

– Det var ett turbulent år förra säsongen med tränare in och ut. Nu har vi värvat smart med yngre, hungrigare spelare ihop med en bra stomme. Vi borde kunna vara ett lag för mitten och uppåt.

Att du är bra med fötterna och spelskicklig vet alla. Är det defensiven som du vill vässa?

– I Italien är lagen taktiskt och defensivt skickliga och det offensiva har jag som du säger med mig. Det defensiva markeringsspelet, inläggen, man-man-spelet är sånt som jag vill fortsätta att utveckla, även om jag verkligen tycker att jag tog en hel del steg där redan under förra säsongen, säger Granqvist.

Förbundskapten Erik Hamrén är en av de som borde sitta och hålla tummarna för en utvecklande transfer för mittbacken, som blir en nyckelspelare i Blågults VM-kval.

Axlar manteln

– Jag vill fortsätta att etablera mig på en hög nivå, det gäller både i klubblaget och i landslaget, säger Granqvist.

Du känner att du får ett större ansvar nu?

– Ja, Olof (Mellberg) var den store ledaren i försvarsspelet. Det är naturligt att jag i min roll försöker vara en ledare på planen och i backlinjen. Jag känner att jag har ett stort förtroende från Hamrén.

Hur ser du på Serie A:s standard när stjärnor som Zlatan och Silva lämnat?

– Det är den ekonomiska verkligheten. Milan var tvunget att sälja sina två största stjärnor. Det är två färre världsstjärnor i Serie A och det är trist. Det är många klubbar som bygger nytt.

Gör det Juve till ännu större favoriter?

– Det är svårt att veta hur de kommer påverkas av att tränaren är avstängd, men det är klart att Juventus blir favoriter. De var otroligt bra förra säsongen och förlorade inte en enda seriematch. Napoli och Inter kanske kan utmana.

Den kommande veckan blir intressant för Andreas Granqvist, om han blir kvar i Genoa eller flyttar till Rom.

Har du personligen tagit ett snack med tränare eller president i Genoa om din situation?

– Jag vill egentligen inte kommentera det. Vad vi har haft för snack håller jag för mig själv.

– Alltså, jag vill betona att jag trivs bra här. Socialt och livet vid sidan om planen fungerar väldigt bra. Överlag finns det inte så många bättre ställen än Italien att flytta till och det gäller även Genua, som är en fantastisk stad. Här finns havet och maten. Om jag jämför med Holland och England så är det klasskillnad. Levnadsmässigt har vi det fantastiskt bra.

– Men sedan får man se vad som händer, säger Andreas Granqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A