”Vi har närmat oss toppnationerna”

Alex Timossi Andersson jublar tillsammans med Kevin Ackerman
Alex Timossi Andersson jublar tillsammans med Kevin Ackerman

Idag inleds P17-EM i England, ett mästerskap Sverige har tagit sig till efter att ha gått obesegrade genom kvalet.

Sveriges förbundskapten Roger Franzén har stor tilltro till laget, men hoppas inte på för mycket.

– Vi ska göra så bra prestationer som vi kan, säger förbundskaptenen.

För tredje gången på fem år har Sverige kvalificerat sig till P17-EM. De svenska killarna, som är födda 2001, inleder årets mästerskap med en match mot Slovenien.

Sverige gick obesegrade genom den första kvalrundan med två kryss mot Cypern respektive Polen och en 9–0-slakt av San Marino.

I den andra kvalrundan blev det även där två kryss och en seger.

De svenska killarna lottades mot Slovenien, Norge och Portugal i gruppspelet, en grupp där alla har chans att gå vidare enligt förbundskapten Roger Franzén.

– Det är tuffa lag i vår grupp, men en väldigt jämn grupp på förhand. Får vi till vårt spel tar vi oss vidare till kvartsfinal, men får vi inte till det blir det svårt, säger Franzén.

”Närmat oss toppnationerna”

Sverige har de senaste åren blivit vana med att spela stora mästerskap på ungdomssidan. Ett resultat av bättre träningsförutsättningar och bättre tränare i akademierna.

– Vi utbildar inga spelare i landslagen, vi bara lånar killarna av klubblagen. Utbildningen ligger i akademierna och det har skötts riktigt bra de senaste åren.

En faktor till att akademierna har utvecklats tror Roger Franzén beror på konstgräsets intrång i svensk fotboll. Tack vare konstgräset kan spelarna träna på bättre underlag och spela längre säsonger.

– Vi har närmat oss toppnationerna i Europa, säger Franzén.

Men att hoppas på medalj vågar förbundskaptenen inte göra. Han menar att det är bra nog att ha tagit sig till mästerskapet och att det nu gäller att ta det match för match.

– Vi måste fokusera på en match i taget och börja med Slovenien. Vi ska göra så bra prestationer som vi kan. Kommer vi till kvartsfinal... ja då tar vi det då.

Turneringen pågår mellan 4 maj och 20 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN