AIK och Malmö till Cupsemi

FOTBOLL

Hammarby och Örebro utslagna

Mattias Aspers comeback i svensk fotboll blev händelserik.

Malmö FF slog Örebro med 4-2 i svenska cupens kvartsfinal i en match där Malmös Peter Ijeh gjorde hattrick, domaren Leif Sundell visade ut tre spelare och delade ut fyra gula kort.

Den andra cupmatchen mellan AIK och Hammarby var betydligt lugnare, och slutade med AIK-seger, 2-0.

- Det var bra att vi vann och härligt att vara tillbaka men jag är inte helt nöjd med min egen insats. Att släppa in två mål på hemmaplan känns inte bra, säger Mattias Asper.

Han vann fansens hjärta direkt i alla fall. Efter att ha plockat ner en Örebrohörna efter tre minuter skanderade klacken: Asper, Asper, Asper.

Asper hade en lugn första halvlek: tio ingripanden fick han göra. Inga speciellt svåra. Vid ett tillfälle gjorde han dock en missbedömning.

- Det var en frispark. När jag var på väg ut sprang en Örebroare på mig men i sådana fall ska man springa rakt igenom dom, säger Asper.

Det är väl sådant som kallas matchoträning. Asper har inte spelat en tävlingsmatch på 2,5 månader (sista omgången i turkiska ligan).

I andra halvlek hade Asper dubbelt så många ingripanden och det var också då Örebro gjorde sina båda mål.

Båda såg otagbara ut. Jon Lundblads 1-3 var ett volleyskott från nära håll och Mikael Danielsons 2-3 en tåfjutt efter ett sologenombrott.

- Det andra var jag på men orkade inte styra den utifrån. Det retar mig, säger Asper.

Malmös tränare Tom Prahl var nöjd med Asper.

- Han utstrålar lugn och är stabil. Målen kan han inte göra något åt, säger Prahl.

Malmö och allsvenske skytteligaledaren Peter Ijeh avgjorde mer eller mindre matchen redan i första halvlek. Ijeh satte ett äkta hattrick.

Malmös effektivitet var också anmärkningsvärd. I första halvlek tre mål på tre chanser. I andra halvlek ett mål och ett ribbskott (Ijeh) på totalt fyra skott på mål.

Örebros Bonaventure Maruti och Malmös Daniel Majstorovic hamnade i gruff vid en avblåsning och enligt Leif Sundell satte Örebros andre kenyan Paul Oyuga en armbåge i magen på Malmös Gudmundur Mete.

På Råsunda var det betydligt lugnare.

AIK:s Stefan Ishizaki var petad mot Örebro i senaste matchen i allsvenskan. Nu gav han svar på tal genom en mycket bra insats i 90 minuter.

Ishizaki gjorde först AIK:s ledningsmål efter 35 minuters spel. Snyggt framspelad av Daniel Hoch, som gjorde en av sin bästa matcher den här säsongen.

Ishizaki spelade sedan fram Krister Nordin, som gjorde 2-0 i den 85:e minuten. Stefan väntade kallt ut ett par Hammarbyförsvarare, innan han passade ut till Nordin som fick på ett kanonskott. ''Bajens'' målvakt Ante Kovic var chanslös. Det var Nordins tredje mål i fjärde matchen tillbaka i AIK-tröjan.

AIK hade bara vunnit en match på Råsunda den här säsongen innan torsdagens seger mot Hammarby. Men spelet var stabilt och segern rättvis.

TT