Båda lagen tappade poäng - då vann de 12 andra

FOTBOLL

Lasse Sandlin: En match utan segrare

Djurgården-Helsingborg 1-1.

En match utan segrare - om vi nu inte ska räkna de tolv andra allsvenska lagen som kvällens segrare.

För lite grann blir dom ju faktiskt det en sån här gång.

I stället för att tre poäng delas ut till antingen Djurgården eller Helsingborg blev det nu i stället bara totalt två...

Av de hittills under elva allsvenska omgångar spelade 77 matcherna har 26 slutat oavgjorda, 25 med hemmavinst, 26 med bortavinst. En helt osannolik jämnhet mellan etta-kryss - tvåa.

Den vanliga allsvenska tabellen är definitivt inte entydig, men man kan ändå notera, att de fyra lag med flest oavgjorda matcher återfinns på nedre halvan.

Hammarby stör ordningen

Därmed också bevisat den sanning som började gälla 1990 i och med att segrar från och med då belönas med tre i stället för två poäng: Det är alltså bättre att vinna en match och förlora en - i stället för att spela båda oavgjorda.

Jag roade mig efter den blöta onsdagskvällen på Stockholms Stadion att rangordna de fjorton allsvenskarna efter hur få oavgjorda matcher de spelat, alltså efter det antal gånger de varit med om att dela på tre poäng i stället för endast två.

Malmö FF toppar utan en enda oavgjord, och alla sju lagen på övre halvan i vanliga serietabellen finns bland de åtta främsta.

Det är bara Hammarby som stör ordningen genom att spränga sig in på en fjärdeplats - så i Bajens fall hade man nog istället varit glada över lite flitigare kryssande.

Det rättvisa i det oavgjorda resultatet mellan Djurgården och Helsingborg kan diskuteras.

Djurgården gjorde som vanligt, det vill säga brände chans på chans. Babis Stefanidis syndade värst redan i nionde minuten, helt frispelad av Stefan Bergtoft, men just då trodde man inte, att det skulle göra så mycket.

Härligt driv i Johansson

Det gjorde det, eftersom av alla andra halvlekens många chanser endast en resulterade i mål, sedan dagens bäste djurgårdare Andreas Johansson, 179 lång, hoppat högre än sin bevakare Christoffer Andersson, 182, på en inåtskruvad Kim Källström-hörna från höger.

Andreas Johansson, med härligt driv i steget i andra halvlek sen han fått flytta upp några meter i banan, hade fler lägen.

Första gången räddade HIF-målvakten Conny Rosén, andra gången vrickade Andreas bollen utanför stolpen, tredje gången var den det snackades mest om.

- Solklar straff! sa Andreas om det tillfälle då han stupat efter att med bollen ha sökt och kolliderat med Conny Roséns utsträckta arm

Själv är jag inte alls lika säker på att det var straff, och den åtminstone i övrigt utmärkte domaren Lars Kratz från Rättvik - andra allsvenska matchen - valde också att fria.

Oprofessionellt av Santos

Straff där och det hade blivit tre i stället för en poäng, menade deppande djurgårdare.

Jag tycker att dom då i stället borde fundera över matchens allra sista chans, i 86:e minuten, då den vanligen så skärpte brassen Alvaro Santos med sin slarviga passning förstörde det anfall som annars troligen resulterat i Helsingborgs segermål.

Det var så ovanligt oprofessionellt för att vara just Alvaro Santos.

I stället för att dra sig inåt plan och dra med sig djurgårdarna åt vänster för att öppna upp för den till höger framstormande Christoffer Andersson, så bara makar han fram bollen, rakt fram.

Så när allt kommer omkring ska nog såväl Djurgården som Helsingborg vara glada över sin enda poäng.

Fast tolv andra lag var nog gladare ändå...

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM