Inte ens Tom Prahl kunde drömma om den här utvecklingen

FOTBOLL

MALMÖ

Från min upphöjda plats på Malmö Stadions pressläktare stirrar jag nästan hela matchen på tre t-tröjeryggar med samma text i ljust blått mot mörkt blått:

"Vaddå VM? Malmö FF-Örebro SK 7 juli 2002 17.00. Välkommen till sommartältet 15.30...".

För en gångs skull höll reklamen.

4-1. Fem mål. Bara tre av 64 VM-matcher bjöd på fler.

Alltså: "Vaddå VM?"

Det påminner om något jag läste på planet till Malmö, i en berättelse av Ulf Peter Hallberg, om "den malmöitiska, redobogna lögnen: att aldrig låta sig förvånas, att alltid veta var betan gödslades, att vara sig själv nock."

Nu är det några år sedan MFF senast tog SM-guld (1988), men optimismen frodas i rikets tredje stad.

Här kommer också målen. Bara Landskrona har gjort fler.

Men det börjar med att Erik Johansson efter samspel med Peter Ijeh gör som vanligt, "icke-mål" alltså, men Ijeh kommer rätt och slår in returen, 1-0.

Sen nickar Samba-Erik mycket snyggt in en boll, men hans otur håller i sig, och målet döms helt rätt bort för offside - på Niklas Skoog, passningsläggaren.

Ohlsson är mest aggressiv

I andra halvan är Jörgen Ohlsson aggressivast, hoppar högst på en hörna och nickar in 2-1, Erik Johansson blir fälld, mål-Anders Karlsson frilägesutvisad och Niklas Skoog dunkar in straffen, 3-1, och till slut kan ett ÖSK-försvar i upplösning bara titta på, när Andreas Yngvesson serverar Niklas Skoog inför 4-1-målet.

En jämn första halvlek pekade mot en oviss andra, men det blev till slut en rättvis seger för allsvenskans just nu formstarkaste lag.

4-1 mot Örebro betydde femte raka segern efter Halmstad 2-1 i torsdags plus före VM-uppehållet Kalmar 4-0, Helsingborg 3-2 och AIK 2-1.

Inte ens Tom Prahl kan i sina vildaste drömmar ha anat den här utvecklingen för ett lag med färskingar som Gudmundur Mete, nu nionde allsvenska matchen, och Matias Concha, nu 15:e.

Möjligen drömt men talar i såna termer gör Prahlen sällan. Som han själv skriver i programbladet: "Vi pratar sällan om resultat. Det är ganska meningslöst om man inte vet vägen som ska leda till framgång."

"Grogrund till ett bra lag"

Istället säger han:

- Vi har en grogrund till ett bra lag.

Målskyttar som Ijeh och Skoog, en backklippa i Majstorovic, längst bak en allt säkrare Baxter, fart på kanterna i Johansson och Yngvesson och numera inte bara tyngd (Ohlsson) i mitten utan också snabbhet i både tanke och fötter i Mattisson.

Hasse Mattisson, bäst på plan mot Örebro.

- Fantastiskt duktig, var Tom Prahls betyg. Det är bara att hålla med.

ARTIKELN HANDLAR OM