Rostock - den sista svenskkolonin

FOTBOLL

I Bundesliga-
klubben trängs sex svenskar: Vi får hoppas att alla får spela samtidigt

ROSTOCK

Det här är en unik bild.

Sex svenska fotbollsspelare som är proffs i samma utländska klubb.

- Ett bra betyg åt oss som kom hit först, säger Hansa Rostocks veteran Peter Wibrån.

I vinter är sex svenskar proffs i Bundesligaklubben Hansa Rostock.

Är det bra med så många svenskar?

Foto: Marcus Lantz, Magnus Arvidsson, Joakim Persson, Peter Wibrån, Rade Prica och Andreas Jakobsson ska i år lyfta nya Hansa Rostock mot nya höjder.

Han debuterade för Hansa en svinkall vinterdag för snart fyra år sen. Inför årets säsong är han den spelare som varit näst längst i klubben. Magnus Arvidsson som kom i juli 1999 är nummer tre i veteranlistan.

Omsättningen av såväl spelare som tränare har varit stor i klubben. Armin Veh är den femte tränaren bara under Wibråns tid. Medan spelare ratats och sålts eller blivit stjärnor och köpts av större klubbar har svenskkolonin hela tiden växt.

- Vi svenskar har ett bra rykte. Vi gör vårt jobb och vi är inte besvärliga att ha att göra med, säger Magnus Arvidsson.

Kvartetten Wibrån, Arvidsson, Marcus Lantz och Andreas Jakobsson utökas den här säsongen till en sextett med Joakim Persson och Rade Prica.

- Vi får hoppas att alla sex får spela samtidigt. Jag tror mycket väl att det kan bli så, säger Andreas Jakobsson som fick längre semester eftersom han spelade i VM och därför kom tillbaka till Rostock först för ett par dagar sedan.

Jakobsson vill stanna

VM-spel anses vara det bästa skyltfönster man kan visa upp sig i men inga klubbar har hört av sig till Jakobsson, som av facktidningen Kicker dessutom rankats på delad andraplats i en kartläggning ligans bästa mittbackar.

- Jag har inte hört någonting alls och jag vet inte om jag hade varit intresserad. Jag kan inte ha det bättre än jag har här. Familjen trivs och att ha alla de här i samma lag är ju perfekt, säger Andy och nickar mot de fem andra Hansasvenskarna.

Marcus Lantz var aktuell för VM men stupade i sista uttagningen. I Hansa är han en viktig balansspelare som nu kan få nykomlingen Joakim Persson till partner i de defensiva mittfältspositionerna.

- Vi har spelat 4-4-2 men det fungerar inte bra. Det bästa för oss är att spela 4-3-3 med Jocke och mig bakom en offensiv mittfältare, säger Marcus Lantz.

Joakim Persson kommer från danska Esbjerg som bara ville ge honom förlängt kontrakt med en halv säsong. I vintras hade han anbud från England.

- En Premier Leagueklubb ville ha mig men då hade jag varit skadad en tid och tackade nej. Att komma till England och inte vara fullt tränad hade varit vansinne med det tempot som de spelar i, säger Joakim Persson.

"Allt känns perfekt"

Rade Prica lånades först i sex månader från Helsingborg. Men i och med att Kirchs tyska tv-imperium återuppstod och tecknade nya kontrakt med Bundesligaklubbarna löstes Prica från Helsingborg för 23 miljoner kronor. Klubbens dyraste köp någonsin. Prica har skrivit på för tre plus ett år. Hansa Rostock kan välja efter tre år om de ska ha honom kvar eller inte.

- Jag var väldigt osäker på om jag skulle skriva på och tvekade in i det längsta. Men nu känns allt perfekt. Kan inte bli bättre än att starta tillsammans med fem andra svenskar. Jag får hjälp med alla inkörningsproblem, säger Rade Prica.

Wibrån blir högerback

Som var väldigt nära att hamna i Djurgården i stället.

- Jag var verkligen sugen på det men när Sören Cratz (Helsingborgs tränare) lovade att jag skulle få spela i anfallet valde jag att stanna i HIF.

Hansa Rostock har kontrollerat alla svenskarna mycket noga innan de köpt dem. Rade Prica var man intresserade av redan för tre år sen.

- Det är ju så nära till Sverige härifrån. Därför är det naturligt för Hansa att satsa på svenskar. Klubben har ofta talangscouter som är över och kollar efter intressanta spelare, säger Magnus Arvidsson.

Magnus Arvidsson och Rade Prica är tänkt som lagets anfallsduo. Peter Wibrån har tagit ett steg ner och kommer förmodligen under sin sista säsong i Tyskland att mest spela högerback.

Nästa sommar flyttar han hem till Växjö och avslutar i Öster.

I går åkte Hansa Rostock iväg till Österrike för ett åtta dagar långt träningsläger med matcher mot Amica Wronki och Partizan Belgrad.

Svenskarna i Hansa Rostock

Klubbar som haft många svenskar samtidigt

Vi 6-Extra

I vinter är sex svenskar proffs i Bundesligaklubben Hansa Rostock.

Är det bra med så många svenskar?

Premiären i tyska ligan spelas nionde augusti

Stefan Alfelt