SvFF motverkar klubbflyttar

Nyblivna allsvenska laget Dalkurd har bestämt sig för att flytta från Borlänge till Uppsala, men att spela första allsvenska säsongen i Gävle.

Men ska fler klubbar ta efter kommer de i framtiden få börja om längst ner i seriesystemet.

Det klubbades på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte under fredagen.

Inför den gångna säsongen flyttade AFC från Solna till Eskilstuna när de blev ett allsvenskt lag och nu har Dalkurd bestämt sig för att flytta till Uppsala för att sedan spela sina allsvenska hemmamatcher i Gävle.

Men nu har SvFF sett till att motverka att klubbar kan flytta till andra orter hur som helst.

”För att få trygghet”

På Svenska fotbollsförbundets representantskapsmöte under fredagen beslutades att de representationslag till föreningen som byter ort inte ska få delta i förbundsserierna nästkommande säsong. Istället kommer de straffas genom att flyttas längst ner i seriesystemet, med start från den 1 april 2018.

– Efter 1 april kommer det få tävlingsmässiga konsekvenser och vi tror det är otroligt viktigt att sända en signal till alla de som har barn och ungdomar som börjat spela i en förening och framförallt till kommuner som investerat i konstgräsplaner, i anläggningar och så vidare. Nej man kan inte flytta hur enkelt som helst och framförallt känns det otillständigt om en kommunal satsning plötsligt inte blir värdefull på grund av att en förening väljer att flytta. Det är för att få lite ordning och reda och trygghet, säger SvFF:S ordförande Karl-Erik Nilsson.

Har det här kommit upp på agendan fort med tanke på att det nu ser ut som att två klubbar på två år byter ort?

– Det händer saker och samhället förändras, då måste också vi hänga med. Nej den här frågan var inte aktuell för fem år sedan, för då fanns inte de här diskussionerna. Nu är den aktuell och då vill svensk fotboll att man också hanterar den och det har vi gjort i dag.

En klubb kan dock få dispens att flytta över en distriktsgräns. SvFF:s tävlingskommitté får besluta om undantag om det finns ”synnerliga skäl” till det, exempelvis om det är en kort geografisk flytt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.