Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Lottning kan avgöra gruppen ingen vill vinna

Av: 

Robert Rosén

FOTBOLL

England och Belgien gör i kväll upp om gruppsegern i grupp G.
Det är en match som omvärlden undrar om någon vill vinna.
Ett möte där lottning kan krävas för att separeras lagen.
– Eftersom båda lagen är klara blir det nog en underlig match, säger Marouane Fellaini.

Såväl Belgien som England är slutspelsklara. I kvällens gruppfinal gör de bägge lagen upp om förstaplatsen i grupp G – men frågan omvärlden ställer sig är om något av lagen vill vinna gruppen?

Då gruppen avgörs sist av alla vet de bägge lagen redan vilka de kommer ställas mot, vid en första- eller andraplats, i åttondelsfinalerna. Vägen därefter pekas dock ut som enklare för grupptvåan och inte gruppettan.

Tvåan slipper stornationerna

Medan gruppvinnaren hamnar på samma lottningshalva som stornationer som Argentina, Brasilien, Frankrike, Portugal och Uruguay hamnar grupptvåan på en lottningshalva där vinnaren mellan Sverige-Schweiz väntar i en eventuell kvartsfinal. Först i en semifinal kan grupptvåan av Belgien eller England ställas mot en av turneringens favoriter, då Spanien befinner sig på samma lottningshalva.

– Vi vill vinna gruppen, slår Englands målvakt Jordan Pickford dock fast för AFP.

Belgien landslag

Det kan också bli en riktig rysare mellan Belgien och England - där lotten får avgöra vem som blir gruppetta och vem som blir grupptvåa.

I nuläget har båda lagen sex poäng och 8–2 i målskillnad. Vid ett oavgjort resultat är det således fair play-poäng som krävs för att skilja lagen åt.

Kan krävas lottning

Då Belgien ådragit sig tre gula kort medan England fått två stycken i turneringen är det just nu engelsmännen som är på väg mot gruppsegern. Ett läge som alltså innebär att något av lagen medvetet kan ta en sen varning, för att undvika gruppsegern.

Om lagen däremot hamnar på samma antal fair play-poäng är lottningen den sista utvägen. En lottning kommer i sådana fall ta plats på Spartakstadion i Moskva, en kvart efter att matcherna är färdigspelade

– Det kommer att bli en intressant match, en jämn match, och eftersom båda lagen är klara blir det nog en underlig match, säger Belgiens Marouane Fellaini till Reuters.

Om lotten får fälla avgörandet, och bestämma huruvida Belgien eller England vinner gruppen, är det den första lottningen i VM-sammanhang sedan 1990.

Avspark för England-Belgien är klockan 20.00 i kväll. Samtidigt gör Panama-Tunisien upp om jumboplatsen i gruppen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennman i engelska drevet: ”Jag sa Aldrig mer! Nu står jag här igen”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM

Fotboll