Seger – då blir det nytt miljonregn över Blågult

Dubblar VM-bonusen i ett slag

avJohan Flinck, Petra Thorén

S:T PETERSBURG. Det är inte bara en kvartsfinal i VM som står på spel.

I kväll kan Granqvist & Co också spela hem 35 nya miljoner till svensk fotboll.

Därmed skulle man i ett slag dubbla VM-bonusen.

Det svenska landslaget har under VM redan spelat in 35 miljoner kronor till svensk fotboll.

De här miljonerna fick man, som Sportbladet tidigare berättat, i bonus från Fifa för att man gick vidare från gruppspelet.

Nu är landslaget 90 minuter från att dubbla den summan.

VM-succé kommer att gynna tjejerna

En seger i åttondelsfinalen i kväll mot Schweiz ger nämligen 35 nya miljoner till svensk fotboll.

Foto: Pontus Orre
Svenskt jubel efter att gruppsegern säkrats.

– Det är intäkten, ja. Men det är inte vad vi får över för det finns kostnader också när man avancerar, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, till Sportbladet.

Men det blir förstås många, sköna miljoner till förbundet i slutändan ändå.

– Det ger oss förutsättningar att jobba ännu mer med våra spelar-, tränar- och domarutbildningar, där inte minst tränarutbildningen är otroligt viktig, säger Sjöstrand.

Dessutom kan en VM-framgång bli direkt lyckosam för svensk damfotboll. Efter EM 2016 satsade Svenska Fotbollförbundet sex miljoner kronor i projekt för att stärka damfotbollen tillsammans med Elitfotboll Dam (EFD).

Tilläggas ska att bara genom att kvala in till VM fick Sverige 71 miljoner kronor i bonus från Fifa.

Världsmästarna spelar in 336 miljoner

Utöver bonusen från Fifa finns det förstås också andra kommersiella intäkter för förbundet vid avancemang till en VM-kvartsfinal. Till exempel har man mästerskapsklausuler i sina avtal med sponsorerna.

– Vi har olika upplägg, säger Sjöstrand kort.

En del av Fifa-bonusen ”försvinner” också till spelarna. Deras VM-bonusar ökar förstås i takt med ersättningarna till förbundet från Fifa. Men hur stor andel de får av Fifas bonusar är hemlig.

– Det är sekretessbelagt, säger Sjöstrand.

Enligt vad Sportbladet erfar är det mästerskapsavtal, som tecknades i våras mellan spelare och Svenska Fotbollförbundet, konstruerat så att det hänger ihop med det slutliga ekonomiska resultatet efter utgifter och intäkter i samband med VM.

Att landslagsledningen valde att återvända till sin VM-bas i Gelendzjik kommer innebära att VM-notan blir lite dyrare än om man stannat i Jekaterinburg, erfar Sportbladet. Det i sin tur ger spelarna mindre pengar till slut. Å andra sidan får stjärnorna bättre sportsliga förutsättningar för att lyckas i VM.

Men de allra fetaste Fifa-bonusarna väntar från och med nästa steg: en seger i kvarten ger hela 53 miljoner kronor och lika mycket får man för en finalplats.

Världsmästarna drar in sammanlagt 336 miljoner kronor på sitt VM.


ARTIKELN HANDLAR OM