Olsen: Jag hade bytt flera spelare om jag varit tränare

Publicerad 2018-06-19

GELENDZJIK. Om Robin Olsen varit Joachim Löw hade han agerat inför matchen mot Sverige efter den svaga insatsen mot Mexiko.

– Jag hade bytt flera spelare om jag varit tränare, säger den svenske målvakten. 

Robin Olsen såg tillsammans med flertalet svenska landslagsspelare den första matchen i grupp F, Tyskland-Mexiko 0-1, i söndags kväll på plats på hotellet i Nizjnij Novogorod.

– Det var en överraskande match. Jag tänker på resultatet och antalet chanser som Mexiko skapade. 

Utrymmet och luckorna som Mexiko fick?

– Ja. 

Vad säger det om Tysklands defensiva organisation just nu?

– Vi kan inte säga så mycket om den för de kommer göra lite byten inför matchen mot oss, säger Robin Olsen övertygat. Jag lägger inte så stor vikt vid det just nu. 

Annan matchbild

– De vet vad de gjorde för fel och jag är nästan säker på att det inte blir samma matchbild mot oss, fortsätter landslagsmålvakten.

Kritiken mot de tyska världsmästarna har varit hård, både mot laget som kollektiv och individuellt mot spelare som Mezut Özil, Sami Khedira eller att just Julian Brandt fick chansen att hoppa in i slutet mot Mexiko .

Räknar du med att de kommer byta flera spelare?

– Ja, det tror jag – om jag hade varit tränare, säger Olsen.

FCK-målvakten räknar med en matchbild där Tyskland kommer föra spelet och ha bollinnehavet.

– Vi vill inte backa hem och bara slå upp den och hoppas att någon är där uppe och kan ta bollen. Vi vill ha vårt eget spel.  Men samtidigt är det Tyskland vi kommer möta, världsmästarna. Det går inte att räkna bort dem bara för att det har gjort ett dåligt resultat.

Efter måndagens svenska 1-0-seger mot Sydkorea spreds sig ett leende på målvaktens läppar så fort han återvände till den matchen.

La grunden inför Holland

– Att få göra VM-debut, ta tre poäng bakom en säker defensiv. Det var en fantastisk kväll, säger han.

Vad är det som gör att er defensiv är så stark?

– Vi jobbar mycket med kommunikation och att hjälpa varandra på träningen. Inför Hollandsmatchen (första i VM-kvalet) så var det tre träningar med bara defensiven på schemat. 

– Då pratade vi mycket om att defensiven måste sitta. Det var det enda vi tränade på. Sedan har vi byggt på därifrån. Det har blivit en trygghet hos alla, vi vet var vi har varandra – vi vet var vi har varandras ryggar. Om någon gör fel så är det någon annan som är där och täcker upp, säger Olsen.

Mer press nu

Även Pontus Jansson menar att tyskarna är skakade:

– Tyskland har alltid press på dem, kanske lite mer nu. Men det är bra för oss. Är det 0-0 efter 45 så kan vi kanske göra något bra av det. 

Tror du att de är påverkade? De hade ett långt möte och rannsakade sig själva i dag. 

– Lite kanske. Det är väl egentligen sista chansen för många av dem. Nu har de i och för sig vunnit guld många av dem, men det är kanske sista VM för många i den här generationen. De vill kanske avsluta på ett snyggt sätt. 

Viktor Claesson:

– Tyskarna är inte vana vid att ha hamnat i den här situationen. Så länge jag kan komma ihåg i mästerskap så har de joggat igenom alla gruppspel. De har varit en maskin i många år. Förhoppningsvis är de lite skärrade nu.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller