Han ska ersätta Hammarbys skyttekung

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Hammarbys skyttekung Pa Dibba såldes till Kina.

Sander Svendsen, 20, är hungrig och redo att axla rollen.

– Jag hoppas jag får spela men som sagt jag litar alltid på tränarna. Jag ska visa att jag vill vara med nu, säger Svendsen.

Sander Svendsen anslöt till Hammarby under hösten 2017. Anfallaren, som för några år sedan rankades som en av världens största talanger av brittiska The Guardian, fick en fin start i Bajen.

Det blev sex mål på tio framträdande för Stockholmsklubben i fjol.

Startade en allsvensk match

Hammarby har gått som tåget 2018, men vårsäsongen var tung för Svendsen. Han startade endast i en match under våren, och sen blev det sex inhopp för 20-åringen. Det blev inte ett enda mål.

– Som fotbollsspelare är det jobbigt när man inte får spela. Men samtidigt måste man kolla på hur situationen har varit. De som har spelat i stället för mig har gjort det jättebra. Vi ligger tvåa och det har varit en jättebra vår. När man inte är med på tåget när det går bra är det svårt att hoppa på, det ska mycket till för att han ska börja byta runt i laget. Jag får bevisa över tid att jag vill vara med på det här. Man får vara väldigt, väldigt redo när en chans dyker upp, säger Svendsen.

Hammarby sålde nyligen Pa Dibba till Kina. Det öppnar dörren för norrmannen. Men när Sportbladet pratar med honom vet han ännu inte om han startar mot Östersunds FK i omstarten.

– Vi får se. Jag hoppas att jag får spela, men jag litar alltid på tränarna, det är de som tar ut laget, säger Svendsen.

”Man ska vara stolta”

Pratade du med tränaren Stefan Billborn om din situation under våren?

– Nu har det varit mest fokus på hur laget har gått, och det fattar jag eftersom det har gått så bra. Man ska vara stolta över det man har gjort. För egen del måste jag lära mig. Jag är bara 20 år, men har varit med om en hel del redan. Det går fort i fotboll och det jag kan göra nu är att hålla fokus och göra mitt bästa. Jag ska visa att jag vill vara med nu.

Så du har inte klagat över situationen?

– Man måste förstå situationen. De spelarna som har spelat i stället för mig har gjort mål och poäng. Det är så fotbollen är och det är bara att rätta sig efter det. Det hade varit en hel annan situation om spelarna hade varit skit, men så är det inte här. Det här är en annan situation och då måste man vara ärlig och medge det, det gäller att jobba på och inte vara sur. Jag ska stötta dem och visa att jag bry mig och önska de det bästa för jag vet att de vill mitt bästa. Det är en sak som är speciell i Hammarby. Alla vill att det ska gå bra för alla, vi är som en stor familj. Man känner verkligen det när man går runt i omklädningsrummet. Alla är fina mot varandra. Det gör att allting är lättare när man är utanför laget. Jag vet vad jag kan som fotbollsspelare och jag vet vad jag vill.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Fått mycket stöd av lagkamrater

Vem snackade du mest med under den tunga perioden?

– Det är många spelare som är bra. Om jag ska välja två personer som har varit jättefina, så är ”Niko” (Djurdjic) en som har varit fin mot mig. Han har stöttat mig, vi har pratat mycket. Det är likadant med Arnor Smarason, de är båda två bra kompisar till mig. Det betyder mycket för en yngre spelare som mig att ha sådana spelare att prata med. Det är sånt man sätter stort värde på.

Det kan vara tufft som ung att ta rätt beslut när man inte får spela.

– Det är svårt när du är ung och inte får spela. Men många vägar leder till Rom, så det finns inget facit. Det viktiga nu är att tro på sig själv och vara redo när möjligheten kommer. Då ska jag vara 100 procent och ta den chansen.

Det är viktiga matcher som väntar för dig och laget.

– Jätteviktiga. Alla är taggade för att pusha varandra och hålla laget kvar vid platsen i toppen. Vi ska vara där, och det ska vi visa. Jag ska göra det jag kan för att komma in startelvan.

– Som fotbollsspelare behöver du tid, alla spelare behöver tid för att komma in i rytmen. Sen måste du får förtroende så du känner att du har råd att missa två chanser men ändå har förtroendet att få speltid. När jag får chansen måste jag vara där. Det viktigaste för mig är att hjälpa laget att vinna matcher, oavsett om det är från bänken eller från start.

Hammarby möter Östersunds FK på Tele2 Arena med avspark i kväll klockan 19.00.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM