Spaniens hjälte var offside

avOskar Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Slaget om Iberien” blev nästa VM-match att avgöras av en domarmiss.

En offsidestående David Villa sänkte Portugal.

– Ett av mina bästa mål, säger skyttekungen till AP.

Knappt hade en VM-turnering plågad av dyrbara domarmisstag hunnit skaka av sig minnena av Frank Lampards nick och en offsidestående Carlos Tevez innan det var dags för ett nytt.

Åttondelsfinalen mellan ärkerivalerna Spanien och Portugal var mållös efter en timmes spel.

Sen spelade Andres Iniesta in en boll i straffområdet, Xavi skarvade den vidare – och David Villa skickade in 1–0 för Spanien.

Stod offside

Målet markerade Villas fjärde i turneringen – och Portugals uttåg ur VM.

Reprisbilderna visade dock att målet aldrig skulle ha godkänts.

Barcelona-anfallaren stod ett par decimeter offside när Xavi spelade fram honom, men det argentinska domarteamet kan knappast klandras för att ha missat det.

Med hjälp av 3D-grafik Sportbladet tagit del av blir det tydligt att den assisterande domaren omöjligt kunde se Villa bakom den portugisiska backlinjen – och de tröttsamma domardiskussionerna fick aldrig riktigt fäste efter matchen.

”Tappade aldrig tron”

I stället kunde Portugal summera en VM-turnering där superstjärnan Cristiano Ronaldo inte levt upp till de skyhöga förväntningarna – och Spanien drömma vidare om att bli de första europamästarna att vinna den efterföljande VM-turneringen sen Västtyskland 1974.

– Vi trodde att han skulle leverera. Han är vår ledare, vår kapten, säger Portugals förbundskapten Carlos Queiroz om Ronaldo.

– Vi tappade aldrig tron på oss själva. Vi vet vilken kapacitet vi har och vad vi kan ge, säger David Villa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM