Elmander: Blir kvar i Bolton

FOTBOLL

Siktar på nystart med nye tränaren: ’Allt har vänt med honom’

Foto: semester Efter en svängig säsong är Johan Elmander just nu hemma på semester för att ta hand om både sin nya spa-anläggning och sina krånglande ljumskar. Nästa lördag är han tillbaka på planen igen när Sverige möter Bosnien-Hercegovina i en träningslandskamp.

NÄÄS. Två landskamper, semester – och sedan en nystart inför sista året i Bolton.

Johan Elmander stannar ytterligare en säsong i Premier Leagueklubben – ett enskilt möte med den nye tränaren Owen Coyle övertygade landslagsanfallaren.

– Det har snackats mycket, men jag har knutit näven i fickan och krigat. Det känns som att allt börjar nu, säger Johan Elmander.

Johan Elmander möter upp vid Nääs fabriker mellan Göteborg och föräldrarhemmet i Alingsås.

Han ger Sportbladet en exklusiv rundvandring i spa-lokalerna där han och hustrun Amanda bygger en gemensam framtid utanför fotbollen.

I gymmet kan han köra egna pass när han är hemma i Sverige och inför veckans landslagssamling ligger Johan Elmanders fokus på att komma i form efter en lättare ljumsksträckning och en elak magbakterie som förstörde de första dagarna på semestern.

”Har fått förtroende”

Ljumskproblemet innebar att han missade den sista ligamatchen mot Birmingham, men när anfallaren, som fyller 29 i veckan, summerar sin andra säsong i Premier League är han nöjd.

– När Gary Megson var där var det ju inte bra, vi hade olika åsikter och det fungerade inte. Megson är ett avslutat kapitel som jag inte vill diskutera. Sedan den nye tränaren (Owen Coyle) kom in har allt vänt. Det har fungerat jättebra. Jag har fått förtroende av honom, men jag förstår att han vill testa andra spelare också i slutet av säsongen, säger Elmander.

Det är ingen vild gissning att tro att om Megson varit kvar hade Johan Elmander flyttat, kanske redan i vintras eller nu i sommar.

Engelska Mirrorfootball skrev för ett tag sedan att Coyle ska rensa i truppen, att han vill ha spelare som siktar högre i tabellen och att rekordköpet Johan Elmander var en av dem som riskerade att få lämna klubben.

Samtal med tränaren

Men så här ett par veckor in på ledigheten finns det inget som tyder på det. Tvärtom.

Johan Elmander hade inför hemresan ett möte med Coyle. Samtalet övertygade svensken om nästa säsong.

– Han sa inte att jag ska åka därifrån precis... Det var ett väldigt positivt möte och han sa att han var jättenöjd med det som jag har presterat och att han vill fortsätta samarbeta med mig, säger Johan Elmander och fortsätter:

– Jag har ett år kvar med Bolton och jag känner verkligen att det är det som gäller, det är nu det börjar. Han är ärlig, det uppskattar jag. Han är den bästa tränaren som jag har haft.

Elmander har deltagit i 17 av 20 PL-matcher sedan Coyle tog över vid årskiftet, han har startat i elva av dem.

Många säger att du måste du flytta för att rädda karriären?

– Men alla andra kan inte säga vad jag ska göra, det är jag själv som bestämmer.

Enligt Sportbladets uppgifter har du en årslön på 40 miljoner kronor. Hur mycket har pengarna bidragit till att du härdat ut lättare under de perioder då det blivit lite speltid?

– Det är självklart kul att tjäna pengar, men pengar har aldrig varit valet för mig, jag har aldrig gått någonstans för pengarna. Då hade jag kunnat gå till andra lag i?stället.

Gary Megson värvade Johan Elmander för rekordbeloppet 120 miljoner kronor, ska Bolton få igen en ansenlig del av den summan måste en försäljning ske i sommar.

Räknar med mycket spel

En chans att visa sina kvalitéer får han redan nästa lördag, i vänskapslandskampen mot Bosnien-Hercegovina. Johan Elmander är en nyckelspelare i förbundskapten Erik Hamréns lagbygge.

– Det känns som att jag är en av de spelare som kommer att få spela de flesta matcherna. Det är klart att man måste prestera, men gör jag en dålig landskamp gräver jag inte ner mig för det.

ARTIKELN HANDLAR OM