Lyon förlorade – efter 18 straffar

FOTBOLL

Turbine Potsdam CL-mästare för damer efter rysare

Det krävdes 18 straffskyttar – inklusive båda målvakterna – för att skilja Lyon och Potsdam åt i Champions league-finalen.

Potsdams 17-åriga målvakt Anna Felicitas Sarholz blev den stora hjälten i dramat.

Amelie Rybäcks Lyon kollapsade helt i Champions Leaguefinalens straffläggning.

Trots två ”matchbollar” tappade Lyon och förlorade mot tyska Potsdam – efter 18 straffsparkar.

Finalmatchen blev precis så hård och jämn som det förutspåddes. Med fem minuter kvar av ordinarie tid hade Anja Mittag matchens bästa chans när hon sköt i stolpen.

Matchen gick sedan till förlängning som slutade mållös. Och Amelie Rybäck visade sig ha rätt i sin beskrivning av Potsdam:

– Det är som med många tyska lag, de är väldigt organiserade och fysiskt starka.

Men i straffläggningen tog Lyon kommandot direkt. Potsdam missade sin första straff samtidigt som Lyon säkert satte straff efter straff.

Flyttar tillbaka

När Anja Mittag missade Potsdams fjärde straff hade Lyon ledningen med 3–2, och två straffar kvar att lägga. Men två raka missar för Lyon förändrade allt.

Straffläggningen gick vidare till förlängningen och för Amelie Rybäck och Lyon slutade kvällen i besvikelse. Rybäck fick aldrig chansen att slå en straff utan fick stå med sina lagkamrater och se på när Élodie Thomis sköt i ribban på Lyons nionde straff.

För Rybäck är det halvårslånga äventyret nu med största sannolikhet snart över. Kontraktet med Lyon går ut och hon är inställd på att flytta tillbaka till Göteborg och spela i allsvenskan:

– Mitt kontrakt går ut och jag förbereder mig på hemresa, ­säger Rybäck.

Den skadade lagkamraten Lotta Schelin stannar dock kvar. I vintras förlängde hon sitt kontrakt med två år.