Citatmaskinen nära Premier League-skräll

FOTBOLL

Hönsskötaren kan ta Blackpool till högsta serien

Foto: Klicka på bilden för en större version!

För ett år sedan var Ian Holloway arbetslös och hemma och tog hand om sina höns.

I dag är han den hetaste tränaren i England, och kan ta skrällgänget Blackpool till Premier League:

– Jag tror inte att vi nånsin får en bättre chans, säger Holloway.

Ian Holloway kan ta en stor revansch i dag. För två år sedan fick han sparken från Leicester när klubben för första gången åkte ned i den engelska tredjedivisionen.

Sedan var han arbetslös ett år. Tid han bland annat använde till att ta hand om sina höns, och bygga burar åt dem. Det berättade han glatt om i Sky Sportsprogrammet ”Soccer AM”:

– Min fru har velat få mig att göra sånt här för en lång tid. Nu har jag haft sju månader utan att göra nåt riktigt, och jag har älskat det.

”Kan bo i buren”

– En sån här bur kostar 599 pund (cirka 6500 kronor) att köpa. Men jag köpte material och verktyg för 400 pund, och då byggde jag tre såna här burar. Om ni vill ha en sån här ska ni komma till mig, sa han och fortsatte:

– Och om jag inte får något mer jobb kan jag bo i buren.

En citatmaskin

I höstas var det slut på burbyggandet. Han kom tillbaka till proffsfotbollen när han tog över Blackpool. Både supportrar och journalister jublade; Holloway är en citatmaskin som sprutar ur sig ord, hönsburintervjun är bara en av alla omtalade intervjuer.

När Holloway tog över tippades Blackpool som ett mittenlag. Men nu är laget framme vid en helt avgörande match om en Premier League-plats:

– Vi kan göra något helt fantastiskt, något ingen förväntat sig, säger Holloway till Blackpool Gazette.

I skuggan av Champions League-finalen är det en av världens viktigaste matcher, i alla fall mätt i pengar.

Den avgörande kvalmatchen mot Cardiff beräknas vara värd en miljard kronor, skillnaden mellan spel i Premier League och League Championship.

Spelar attackfotboll

Trots matchens betydelse är Holloway avslappnad i intervjuerna inför matchen:

– Vi åker till Wembley och spelar attackfotboll. Det är därför jag tror det kan bli en av de bästa kvalmatcherna någonsin. Jag bryr mig inte om det slutar 5-4, så länge det är vi som gör fem.

ARTIKELN HANDLAR OM