Stoppade politiska frågor till Hamrén

FOTBOLL

Förbundet stoppade Hamréns svar efter kritiken

1 av 2

Erik Hamrén inledde måndagens presskonferens med ett förtydligande kring sitt tidigare uteblivna ställningstagande mot Irans regim.

Sedan stoppade Svenska fotbollförbundet alla politiska frågor till förbundskaptenen.

– Jag avbryter här eftersom vi är inne på politiska frågor, sa presschefen Niklas Bodell under presskonferensen.

Erik Hamrén fick kritik efter att i lördags inte tydligt tagit avstånd från det politiska förtryck som sker i Iran. På måndagen tog förbundskaptenen själv ordet innan presskonferensen inför tisdagens match inleddes.

”En policy vi har”

– Jag vill börja med det jag sagt ett antal gånger tidigare och säger det en gång för alla nu att jag är emot allt förtryck. Allt utnyttjande. Allt våld. Med mera. Oavsett om det är barn, kvinnor eller män. Oavsett i Iran, Sverige eller i ett annat land. Det tycker jag att jag varit tydlig med tidigare också. Jag fick uppfattningen när jag fick frågan på presskonferensen (i lördags) att det var en politisk fråga och i vårt förbundet så jag svarar inte jag på politiska frågor. Det är en policy vi har i förbundet och den följer vi. Vi har andra som kan det bättre som sköter den biten. Jag har hand om det sportsliga och det tar jag hand om. Där har ni min inledning.

Efter kritiken mot Hamrén valde fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att på eget initiativ gå ut och försvara sin förbundskapten. På måndagens presskonferens stoppade förbundet sedan alla frågor av politisk natur.

”En spännande match att få”

När TV4 bad Hamrén beskriva situationen gällande mänskliga rättigheter i Iran bröt presschefen Niklas Bodell helt enkelt in och hänvisade istället till generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

TV4: Det här är ändå en chans för förbundskaptenen att lyfta frågan och knuffa igång debatten så att kvinnor i framtiden får se fotboll live i Iran. Vill han ta det tillfället i akt?

– Jag tycker att jag förklarade väldigt tydligt nyss vad jag tar avstånd och är emot som människa och förbundskapten men jag har också förklarat vår policy och hur vi jobbar. Den följer jag tills det blir någon annan policy, säger Hamrén.

Hur involverad var du i beslutet att möta Iran?

– Jag får alltid förfrågan givetvis innan vi tar beslut, om det sportsliga. Jag är bara sportsligt tillfrågad. De politiska besluten och funderingar ekonomiskt har jag inget med att göra. Jag tycker det är en väldigt spännande match med tanke på Irans kvalitéer som fotbollslag. Det är också intressant att möta lag från andra världsdelar än den europeiska för att få erfarenheten individuellt och som lag. Jag tyckte att det var en spännande match att få.

Förbundet, landslagets ledning och Erik Hamrén har varit medvetna om att matchen ska spelas sedan i november och flera gånger diskuterat hur man ska hantera frågorna kring ett politiskt laddat möte med Iran.

Sportbladet talade efter presskonferensen med Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Om Erik Hamrén bara hade sagt det han säger i dag redan i lördags hade det inte blivit någon uppståndelse?

– Du har helt rätt. Det är det vi menar, att det (kritiken) kanske fått lite stora proportioner.

Är det där misstaget sker?

– Ja och utifrån det förtydligar vi i dag, säger Håkan Sjöstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM