Jättelöftet gick miste om sjusiffrigt belopp

avJoel Hansson

FOTBOLL

Carlos Garcia Ambrosiani byter Parma mot Huddinge

1 av 3 | Foto: Carlos Garcia Ambrosiani

Han var supertalangen som gick till Juventus.

Men sedan hamnade Carlos Garcia Ambrosiani i Parma – en klubb i totalt kaos.
Parma gick i konkurs och 22-åringen gick miste om mycket pengar.
– Jag säger inga exakta summor, men det var ett sjusiffrigt belopp, säger han.

16 år gammal och lagkapten för P93-landslaget lämnade Carlos Garcia Ambrosiani Djurgårdens IF för att bli ungdomsproffs i Juventus. Han trivdes från dag ett i Turin och redan efter två veckor fick han chansen att träningsspela mot några av världens bästa spelare; Alessandro Del Piero, Arturo Vidal, Gianlugi Buffon och Andrea Pirlo.
– Det var fantastiskt och visst tyckte jag att det var coolt i början. Jag såg spelarna i A-laget varje dag, men efter ett tag var det inget jag tänkte på, säger Carlos Garcia Ambrosiani.

Det blev aldrig någon A-lagsmatch i Juventus och på transferfönstrets sista dag, sommaren 2013, skrev Garcia Ambrosiani på för Parma i Serie A. Men han lånades direkt ut till danska Brønshøj.
– Det var otroliga problem i Parma. Den efterföljande säsongen (2014) spelade jag hela året utan lön. Parma skulle egentligen stå för min lön, men jag fick ingenting.

– Jag vet att många lag i Italien har dålig ekonomi. Tillhör man inte de bästa klubbarna i Serie A är det standard att få ut lönen ett par månader i efterskott.

Presidenten i fängelse

Tiden gick, men Garcia Ambrosianis lön lyste med sin frånvaro.

– Man undrade så klart. Men vi hade alltid en bra dialog med klubben. Det var val på gång i Parma och vi fick löften om att den nya presidenten skulle betala. Men så blev det inte och presidenten efter honom hamnade i fängelse. Parma refererade alltid till att pengarna kommer nästa vecka, nästa vecka, nästa vecka...

Hur mycket pengar gick du miste om?

– Jag säger inga exakta summor, men det var ett sjusiffrigt belopp. Det är väldigt mycket pengar och visst är det tråkigt. Men jag har lagt det åt sidan.

Carlos Garcia Ambrosiani kommer aldrig att få tillbaka pengarna från Parma. I somras gick klubben i konkurs och får börja om i Serie D.
Precis som Parma har han själv fått starta om. Sedan årsskiftet har han tränat med Huddinge i division 1, men inte kunnat spela matcher på grund av turbulensen i Parma.

Återvänder till Djurgården?

Den 15 augusti gör han sin första match för klubben, mot BK Forward.
– Målet nu är att komma i form. Jag har inte spelat en match sedan i oktober förra året. Det ska bli skönt att bara njuta av att spela fotboll. Att slippa lägga ner energi vid sidan om. Det är inte det man vill göra när man är 22 år.

Carlos Garcia Ambrosiani har ett förflutet i Djurgården och vem vet om han dyker upp där så småningom.
– Skulle det bli aktuellt i framtiden så får jag ta det därirfrån. Det är ingen hemlighet att jag vill spela högre än division 1.

ARTIKELN HANDLAR OM