Norling: ”Något vi behöver jobba med”

avFredrik Jönsson

Nils-Eric Johansson ska tackas av - sen premiär mot Dalkurd.

Med två förluster i ryggen går AIK in till säsongen som de vill ska sluta med SM-guld.

– Det är inte bara så att man kan trycka på knappen eller knäppa med fingrarna, sen ska allting fungera, säger Rikard Norling.

AIK utmanar Malmö FF om SM-guld 2018. Det kan man konstatera efter att AIK fyllt på med flera stjärnköp. I dag inleds säsongen hemma mot Dalkurd.

Det är dock med två förluster i ryggen, cupderbyt mot Djurgården och träningsmatchen mot Helsingborg, man tar sig an nykomlingen.

– Cupen gör att man är inne i tävlingsmode nu, man kan tycka det är positivt eller negativt. I och med att man avslutar på det här sättet så kanske man lever med en känsla av att det är extra spännande att gå in i en seriepremiär. Å andra sidan gjorde vi ett bra genrep och vann den förra året, så man vet aldrig. Det handlar till syvende och sist om det som sker på måndag, säger tränaren Rikard Norling.

Nils-Eric Johansson har tvingats sluta, Jesper Nyholm är långtidsskadad. De senaste två matcherna, utan dem, har ni släppt in fem mål på två matcher.

– Det är något vi behöver hantera, det är inget snack om det. Det är inte bara så att man kan trycka på knappen eller knäppa med fingrarna, sen ska allting fungera. Om det skulle vara så enkelt så är det bara att tacka och ta emot. Men nu är det logiskt inte så, det är något vi behöver jobba med. Vi behöver kanske få en del svar för vad vi behöver justera eller jobba med extra för det är några nya spelare.

Pågår det funderingar över att frångå 3-5-2 för något annat spelsystem?

– Det blir lätt att man pratar i de termerna, men det är klart vi behöver tänka till med hur vi kan kombinera en kontinuitet med att anpassa spelsättet till de individer som är här och nu. Det har vi redan gjort när det gäller de offensiva spelarna, det är en stor skillnad mot förra året skulle jag vilja säga. Det defensiva hade vi kanske inte räknat med att det skulle bli så stor omsättning längst bak. Men det har det blivit och då måste man se över vad vi behöver jobba med för att få ihop en helhet.

– Den dagen vi får ihop det 100 procent och allting rullar på kommer vi att ha en potential som är väldigt, väldigt hög. Jag är fullt medveten om att man aldrig är bättre än sitt senaste resultat, och det måste man jobba med hela tiden.

”Jag har koll på historien”

Dalkurd är nykomlingen i allsvenskan. I anfall kan det bli en start för nyförvärvet Mohamed Buya Turay. En spelare som gjorde det surt för AIK när han tillhörde AFC Eskilstuna förra säsongen. Buya Turay snurrade upp både Per Karlsson och Oscar Linnér.

– Jag är fullt medveten om varför du ställer frågan. Det är en bra spelare, säger Norling.

Du minns solomålet?

– Jag har koll på historien.

Är det ett tufft hot?

– Han är ett av deras hot om han startar. Det finns ytterligare bra spelare, de har värvat idogt och klokt. Det finns en hel del kvalité.

En spelare Rikard Norling får klara sig utan den här säsongen är Nils-Eric Johansson. Försvararen tvingades sluta i år på grund av hjärtproblem.

”Ärevarv i kostym”

Tanken var att Johansson skulle spela premiären, han vet inte hur det kommer att kännas att inte få gå in på planen tillsammans med sin före detta lagkamrater.

– Det börjar på måndag och det är det vi har gått och väntat på allihop, jag likaså. Domaren får blåsa igång matchen och så får vi ser hur jag mår efter 45 minuter, efter 90 minuter. Om det är extremt jobbigt eller om det går, säger Johansson.

Avsparken mellan AIK och Dalkurd är 15.00. 38-åringen vet att han ska hyllas vid 14.30, men han vet inte hur.

– Jag får göra ärevarv i kostym, så inte som (Daniel) Tjernström eller (Stefan) Ishizaki som gjorde det direkt efter match. Så det blir lite annorlunda, lite lugnare kanske. Lite mer kontrollerat. Vad som händer där vet jag inte riktigt.

Vad vill du säga till fansen inför hyllningen?

– Va med klubben, va med laget. Klubbmärket fram på bröstet, namn bak på ryggen. Det kommer nya spelare som man kan hylla, som kommer bli enormt stora i våra hjärta. Stort tack från mig för den här tiden, det har varit helt fantastiskt. Nu går vidare och nu gäller det att vi ställer oss bakom klubben, laget och skapar ett jäkla tryck inne på Friends.

ARTIKELN HANDLAR OM