AIK svenska mästare

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Tjernström stor guldhjälte

Inför säsongen hade få – om ens några – tippat AIK som svenska mästare.

Men nu står de där, som allsvenska segrare 2009.

Stor matchhjälte: Lagkaptenen Daniel Tjernström.

– Alla AIK-are har väntat på det här sedan 1998. Jag har inte riktigt fattat det, men nu ska vi fira hela natten, säger Tjernström.

AIK tillhörde definitivt inte de stora favoriterna inför säsongen. Men trots det säkrade de i dag det allsvenska guldet 2009.

Laget ledde serien inför den avslutande matchen mot IFK Göteborg, och därför skulle ett kryss räcka för att säkra guldet.

Det såg dock tungt ut för laget.

Olsson gav Blåvitt ledningen

Efter 32 minuter gav Tomas Olsson IFK Göteborg ledningen, då han med magen styrde in Erik Lunds skott i mål bakom Daniel Örlund.

I och med det målet gick Göteborg om AIK i tabelltoppen, och var svenska mästare för en stund.

Längre än 23 minuter fick de dock inte behålla förstaplatsen i tabellen.

Första guldet sedan 1998

Efter 55 minuter vann Martin Mutumba en duell med Erik Lund på AIK:s högerkant. Mutumba spelade sedan vidare bollen in i mitten, där Antonio Flávio, brasilianaren som AIK värvade i somras, helt omarkerad kunde bredsida in 1–1 just innanför Kim Christensens högra stolpe.

Det blev dock inte Flávio som blev den stora matchvinnaren för AIK.

Istället blev den stora matchvinnaren AIK:s lagkapten Daniel Tjernström.

Lagkaptenen fick en fantastisk chippassning av Dulee Johnson vid den vänstra delen av straffområdet. Tjernström kom i fart, tog med sig bollen och sköt sedan bollen förbi Christensen i Göteborgs mål.

”Explosion av glädje”

Målet blev matchens sista, och betydde att AIK kan fira sitt första SM-guld sedan 1998, året före Tjernström kom till klubben.

– Det känns overkligt nästan, tänkte först ”fan, är det offside?”. Men det var spiken i kistan. Första målet för året, jag valde rätt match, säger Tjernström till Canal plus.

– Ända sedan jag kom hit har jag väntat på ett sånt här ögonblick. Det har varit nära några gånger, men vi har inte varit tillräckligt bra helt enkelt. Men i år var vi det. Det är en explosion av glädje.

Efter matchen hyllas kapten Tjernström av sina lagkamrater.

– Mitt hjärta slog tio gånger större då. "Tjerna" är en underbar kille, han jobbar alltid hårt. Att han fick göra det avgörande målet var det underbaste ögonblicket den här säsongen, säger Jos Hooiveld till Canal Plus.

”Allt på samma gång”

När Martin Hansson blåste av matchen efter fem tilläggsminuter utbröt vilda glädjescener på Gamla Ullevi och planen stormades av jublande AIK-supportrar.

När Tjernström ett tag senare intervjuas med bucklan i handen inne på gräsmattan säger han:

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är lättad, lycklig, rörd och allt på samma gång. Det är ofattbart och det kommer fortsätta hela natten och många dagar framöver.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN